jarox Napisano 14 Kwiecień 2010 Napisano 14 Kwiecień 2010 Witam. Mam 2 pytania odnośnie teksturowania w większości w mental ray. Im więcej wiem o maxie tym więcej pytań się nasuwa. 1 rzeczą jest displacement trawy w mr. Był tutorial opisujący jak stworzyć trawę poprzez displ materiału mental ray (DGS i Height Map). A jak to osiągnąć za pomocą Arch Design gdzie mapy Height nie ma? Co odpowiada tam za wysokość. Było kiedyś takie pytanie na forum lecz pozostało bez odpowiedzi. 2 rzeczą jest Vertex Color o którym się dziś dowiedziałem przy okazji importowania roślin i drzew z Onyx poprzez plugin Onyx2Max. Na stronie producenta pluginu pisze,że color per vertex przyczynia się znacznie do fotorealizmu drzewa lub rośliny. Czy faktycznie jest to lepsza opcja niż nałożenie tekstur na drzewo?
jarox Napisano 15 Kwiecień 2010 Autor Napisano 15 Kwiecień 2010 Co do Vertex Color domyślam się, że ma to zastosowanie w przypadku traw (Onyx Grass) i elementów roślin nie posiadających tekstur. Jednak nadal nie mogę zrozumieć w jaki sposób regulować wysokość Displacement w Arch Design.
Rekomendowane odpowiedzi