Napisano 20 Kwiecień 201014 l siema mam problem ze znikającym obiektem po użyciu boleans-diference. Usuwałem historię i używałem mesh-cleanup i nadal nic - co może być tego przyczyną?
Napisano 20 Kwiecień 201014 l jeśli dobrze rozumiem, to znika wszystko, tak? Przy operacji odejmowania jeden z obiektów musi zniknąć (ten, którym wycinasz). Może to zła kolejność zaznaczania? (jako pierwszy zaznaczasz ten obiekt, który chcesz zostawić, a następnie ten, którym chcesz wyciąć). A jak sie sprawa przedstawia w outlinerze? Jest obiekt na liście?
Napisano 20 Kwiecień 201014 l boolyn to zło. nie używaj tego. tak po prostu nie używaj tego. naprawde lepiej jest i sazybciej samemu wycinać sobie siatkę.
Napisano 21 Kwiecień 201014 l Autor więc - 2 modele znikają, są w outlinerze a napisu nie będę ciosał split polygon toolem bo za dużo czasu i zdrowia by to kosztowało
Napisano 21 Kwiecień 201014 l A masz dużą różnicę wielkości miedzy obiektami? (napis w stosunku do tego drugiego obiektu jest dużo większy/ mniejszy). Sprawdź też czy wszystko gra z normalnymi.
Napisano 22 Kwiecień 201014 l Boolean się sypie jeśli jednym z obiektów jest PLANE. Jeśli tak - lepiej zamiast Plane ustaw Cuba z minimalną grubością
Napisano 23 Kwiecień 201014 l Czasami tez mam takie problemy - jednym rozwiazaniem jakei znalazlem w przypadku zlozonych siatek jest wyekstraktowanie czesci na kotrej ma byc przeprowadzoany bool. Wowczas czesto dziala, a zmodyfikowany nowy obiekt mozesz latwo combine z pozostala czescia. Potem merge na calym obiekcie i bedzie tak jakbys robil boola na calym obiekcie. Rozwiazanie na okraglo ale u mnie czesto dziala w przypadku zlozonych siatek. Jezeli nie masz zlozonej siatki, to czasem wlasnie to jest problemem i pododawaj (jak mozesz oczywiscie) pare loopow i moze wtedy zadzaiala. Ale tak jak wiekszosc tutaj mowi na forum - bool jest baaaaardzo zabugowiony :D Czasem jednak nic innego nie pozostaje :) Ja powyzsze rozwiazania stosuje na Maya 2009. Nie wiem ktora wersje masz ty :)