marcinW Napisano 21 Kwiecień 2010 Napisano 21 Kwiecień 2010 nie jestem pewien czy to w dobrym wątku. mam taki problem. zrobiłem dywan za pomocą hair and fur i chcę go odbić w lustrze ale tam... odbija się tylko "goły" plane. dywan w pełni renderuje się tylko poza lustrem. proszę o pomoc jak zrobić, żeby odbicie również było pełne. i jeszcze jedno pytanie: na baterii (wylewce ze ściany) wyraźnie odbija się vray light z sufitu. jak pozbyć się tego odbicia? może rzucę takie zdjęcie dla zobrazowania: z góry dzięki za pomoc. pozdrawiam
arev Napisano 21 Kwiecień 2010 Napisano 21 Kwiecień 2010 Maksowe Hair and Fur jest efektem postprodukcyjnym - jest nakładane na gotowy render. Jeśli chcesz żeby takie włosy były brane pod uwagę podczas renderingu to konwertuj je do mesha lub renderowalnych spline'ów, albo przerzuć się na VrayFur.
Georgas Napisano 21 Kwiecień 2010 Napisano 21 Kwiecień 2010 Maksowe Hair and Fur jest efektem postprodukcyjnym - jest nakładane na gotowy render. Jeśli chcesz żeby takie włosy były brane pod uwagę podczas renderingu to konwertuj je do mesha lub renderowalnych spline'ów, albo przerzuć się na VrayFur. hair & fur dziala elegancko z 'aktualnymi' wersjami vraya, takze nie trzeba tak kombinowac
marcinW Napisano 21 Kwiecień 2010 Autor Napisano 21 Kwiecień 2010 czyli jak zrobię to za pomocą vray fur to od razu będzie też w odbiciu? takie to proste? a jak przekonwertować hair and fur na mesh? kiedy tak robię, sam plane zmienia się w mesh a h&f znika.
apeq Napisano 23 Kwiecień 2010 Napisano 23 Kwiecień 2010 ustawiasz w opcjach Hair&Fur żeby renderował jako geometrię
tweety Napisano 23 Kwiecień 2010 Napisano 23 Kwiecień 2010 i jeszcze jedno pytanie: na baterii (wylewce ze ściany) wyraźnie odbija się vray light z sufitu. jak pozbyć się tego odbicia? w opcjach światła wyłącz reflections, ale taka uwaga: chromy muszą mieć co odbijać w sobie. więc albo domodelujesz resztę pomieszczenia i dzięki temu zniknie efekt czarnego chromu, albo załaduj jakąś mapę HDRI w materiał. Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi