Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jestem poczatkujacy..dopiero od niedawna bawie sie z 3d max5 i mam dosc duzy problem..gdy prubuje wyciac jedna bryle np walec w drugim walcu za pomoca funkci boolean..to mi jakeis babole wyskakuja..mimo ze zmienialem ich testosci to nadal wyciecia wygaldaly fatalnie..prosze o pomoc..PLEASE!!

napiszcie jak mam to pokolei wykonac zeby uniknac takich bledow

• Odpowiedzi 5
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Popular Days

Top Posters In This Topic

Napisano

Z mojego doświadczenie przy feldze i oponie to wiem że z booleanem jest dużo problemów.

Nie zawsze wychodzą tak jak sobie tego życzysz.

Co do twojego problemu to nie wiem jak ci pomuc ale powiem ci że jeden z pięciu walców też nie chiał mi się wyciąć ale skasowałem go i zrobiłem drugi taki sam (takie same wymiary ale nie kopiowałem) i to pomogło.

Nie wiem dlaczego się tak dzieje.

Sprubuj zrobić tak jak napisałem może to ci pomoże :]

Napisano

problem w tym ze juz zaczalem wszystko od nowa i nadal mam to samo ..chyba cos zle robie..

nie wiesz czy jest moze jakis inny sposob wycinania niz boolean?

Napisano

Kurde nie rozumiem tego..jak wycianm takei proste figury to jest ok..ale teraz robilem sobei znaczek \"Promieniowanie\" takie zolte kolko i wyciete w nim jedno male na srodku i 3 takei trojkaty dookola niego..wszystko sie sypie..walec w walcu jest oki ale jak wycinam juz wyciete trujkaty z walca to dupa..pokrzywione :(..moze mi ktos pomoc..błagam..

Napisano

NIe wiem czy słyszałeś ale booleany strasznie psują siatke obiektu i dlatego jak dużo rzeczy chcesz wyciąć to sie kisi wszystko.

Co do innego sposobu to znam tylko jeden.

Poprostu trzeba ręcznie wyciąć i wtedy bedziesz miał kontrole nad siatką a co za tym idzie nad błędami które łatwo można poprawić.

Może ktoś inny będzie znał jeszcze inny sposób to ci bardziej pomoże :]

Napisano

Coś takiego to chyba najlepiej zrobić tak:

-obrysowujemy splinami kontury elementów

-łączymy w jednego spline\'a

-dajemy modyfikator extrue

i \"włala\":]

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Wykorzystujemy cookies. Przeczytaj więcej Polityka prywatności