Docent Napisano 2 Maj 2010 Napisano 2 Maj 2010 Witam. Mam obiekt wymodelowany w poli. Tworze cylinder i chce wyciąć w nim okrągłą dziurę na wylot. Jest OK. Dziura jest, tworzą się nowe ścianki - obiekt zamknięty. Ale jak dam turbo albo meshsmooth i po nich convert znów na editpoli i robię dokładnie tą samą operacje boolean, to co prawda dziura robi się w obiekcie, ale nie tworzą się ścianki i obiekt zostaje otwarty. Chodzi mi o to, że obiekt już jest taki jaki powinien być, a te dziury chce wyciąć w zagęszczonej siatce jako końcowy zabieg... tylko za chiny nie mogę uzyskać "zamknięcia"
PICsell Napisano 2 Maj 2010 Napisano 2 Maj 2010 Popraw siatkę tak aby edge "otworu" były połączone z edgami obiektu
1nS Napisano 28 Czerwiec 2012 Napisano 28 Czerwiec 2012 Właśnie mam taki problem i jest to akutalne nawet w 3DSMax 2013. Boolean nie lubi Turbosmooth i się to psuje. Gdy jest taki problem przekonwertuj mesh na "Editable Mesh" i później nic nie zmieniając przerób na "Editable Poly". Po nałożeniu Turbosmooth na nowo jest już wszystko OK. Warto przed "Editable Mesh" zrobić "Reset XForm". Sorki za wykopanie trupa, ale może komuś się przydać.
infected Napisano 29 Czerwiec 2012 Napisano 29 Czerwiec 2012 Jak dajesz TS to nie musisz robić takiej gęstej siatki otworu. Podejrzewam, że w siatce tego czegoś w czym wycinasz też przedawkowałeś gęstość.
Rekomendowane odpowiedzi