Napisano 3 Maj 201014 l Witam. Mam takie smieszne pytanie. Wlasciwie nigdy mi to nie przeszkadzalo, ale jakos nie daje mi to spokoju. Otoz jak w Majce wlaczymy selekcję komponentow, zaznaczymy na przyklad selekcje polygonow, a nastepnie przelaczymy na selekcje przykladowo werteksow, to maska selekcji polygonow zamiast sie odznaczyc, zmienia tlo na brazowe, i trzeba ja odznaczyc kolejnym kliknieciem. Do czego to sluzy? Nie znalazlem na ten temat ani slowa w Helpie, ani w sieci.
Napisano 3 Maj 201014 l żeś nakombinował z tą wypowiedzią i w ogóle nie rozumiem o co chodzi - mógłbyś to zaobrazować? :P
Napisano 3 Maj 201014 l Autor No wlasnie. Tak myslalem, ze namieszam. Popatrz: Ikonka (maska) podpisana cyfrą "1" jest włączona. Ikona (maska) podpisana "2" jest wyłączona. A ikonka (maska) podpisana "3".. No właśnie o to mi chodzi. Ma brązowe tło. Nie jest ani włączona, ani wyłączona. Dlaczego tak jest, i do czego to jest potrzebne?
Napisano 5 Maj 201014 l ponieważ bo jak klikasz prawym na obiekt żeby tam sobie wybrać vertexy, edge albo coś to tam jest jeszcze multi co daje że możesz sobie zaznaczać np face i edge i vertexy - pewno masz włączone i tak ci się wyświetla :P