Napisano 4 Maj 201014 l Witam!! Mam dwie oddzielne animacje(1-sza 3ds max, druga After Effects) i pytanie jak to połączyć ,ale chodzi mi o to żeby druga animacja w której po prostu występuje pojedynczy element występowała w pierwszej tylko BEZ TŁA. Ja to widzę tak: w drugiej animacji mogę ustawić dowolny kolor niechcianego tła i za pomocą jakiegoś programu połączyć je ustawiając mu ten kolor tła jako kolor wykluczenia.Robiłem tak często z obrazkami ,ale jak z całą animacją?
Napisano 4 Maj 201014 l Możesz też przeliczyć z maxa zapisując w ogóle bez tła.. umożliwiają to formaty obsługujące kanał alfa (np. tga)
Napisano 4 Maj 201014 l Autor No ,ale w moim wypadku muszę pomyśleć jak zapisać klatki animacji do .tga lub .png ,ale w after effects podobnie jak to się robi w 3ds. A później może virtualdub mógł by jakoś połączyć te animacje.
Napisano 4 Maj 201014 l O,o wszystko zrobisz w AF ogólnie to o chroma key Ci chodzi ... wszelakie green screen blue screen, wszystko możesz zrobić w AF virtual dub jest dobry ale po co mieszać ? niedawno w newsach było: http://max3d.pl/news.php?id=1146 obejrzyj sobie trochę Ci się rozjaśni bo na razie to trochę mieszasz. wygląda to tak że z maxa możesz renderować z alphą a w filmach nagrywanych kamerą jak nagrywasz na tle np niebieskie zielone możesz je potraktować jako taka alphe (w dużym uproszczeniu mówiąc)
Napisano 4 Maj 201014 l No jeśli wyrenderujesz z Aftera bez tła, tak aby element do wstawienia występował sam (możesz włączyć w afterze podlgąd kanału alfa albo taki switch do oznaczenia szachownicą obszarów, w których jest "dziura" w obrazie). Jesli zapiszesz taką sekwencję z aftera do plików tga (32 bit + alpha) to będzie działać w maxie jako wycięty element.
Napisano 4 Maj 201014 l Autor Cholera rzeczywiście jest w newsach tutek jak na zamówienie, tyle że ja na to forum nie wchodzę przez główną. To hasło Chroma keying doprowadziło mnie też do fajnego videotuta na stronie adobe o tym(http://www.adobe.com/designcenter/video_workshop/?id=vid0229) więc jutro się temu przyjrzę. Dzięki za pomoc panowie.