Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Witam

Wczoraj poszła w niebyt moja karta graficzna 8800 GTS Asusa. Muszę , dzisiaj, zaraz, teraz .. kupić nową.

Dylemat jest taki , albo syf byle tylko chodził, albo już dobrą i zapominam o problemie na parę lat.

Wybór pada na to : Gainward GeForce GTX470 1280MB

Przyszłościowo bo i to mocne i ma dużo rdzeni renderujących , a przecież w niedalekiej przyszłości pojawią się Vraye na GPU itp.

No i problem jest taki , że nie wiem czy mój sprzęt, w który wepcham GTXa go w ogóle obsłuży.

Sprzęt:

Płyta na chipsecie P35 z obsługą PCIexpres x16 v1 to raz

Pamięci ddr2 800Mhz 8Giga to dwa

No i zasilacz 650 W Chaintecha to trzy

Procesor C2QX9650 3Ghz

Proszę o jakieś sugestie co do tej opcji, ewentualnie jakieś porady którą grafikę wziąć .

Pozdrawiam

Edytowane przez troglodyta
  • Odpowiedzi 6
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Napisano

Jesli wariant tani to ja bym wziął coś takiego:

http://www.komputronik.pl/index.php/product/68007/Podzespo_y_PC/Karty_graficzne/GeForce_with_CUDA_GTS_250_Gigabyte_1GB_HDMI_DVI_PCI_E_Zalman.html

Podobno bardzo udany produkt z cichym i wydajnym chodzeniem. Na jakiś czas starczy a w fermi bym się na razie nie pakował bo pewnie niezła suszara z tego a na renderery gpu jeszcze chwilę trzeba poczekać. Do tego jest prawie 3 razy taniej.

Napisano

Moim zdaniem to GTX285 lepiej a w fermi nie ma co się ładować, raz że koszmarnie drogie, ciągnie za dużo prądu i się grzeje, do tego GTX470 wcale nie jest taki wydajny, przepustowość pamięci niższa niż w GTX285, jedyne co to tych shaderów więcej ale narazie to chyba nie ma co spodziewać się CUDów,

GTS250 to to samo co 8800GTS G92 więc postępu by nie było. Moim zdaniem najlepiej zainwestować w GTX285 przy takim budżecie.

Napisano

Na razie Fermi jest nieopłacalne potencjał ma ale to jeszcze nie ten proces technologiczny. Za duży pobór prądu za dużo wydziela ciepła. Obawiam się jeśli masz 450-650 W zasilacz może nie pociągnąć Fermi (zależy też od reszty komponentów). Tak jak wyżej napisali ludzie sensowny wybór to karty GTX 260, 275, 285, 295 - zasobność portfela. Radeony też są dobre 48xx, 58xx, 59xx ale niestety odpada wtedy np Octane.

Mała rada na zakończenie. Napisałeś że masz Asusa. Sprawdź nr seryjny karty dwie pierwsze cyfry gdyż one określają datę produkcji. Pierwsza to rok druga miesiąc. Asus daje 3 letnią gwarancję na karty graficzne warto sprawdzić a może częściowo ci się zwróci nowy nabytek.

Pozdrawiam

Napisano

Tak jak chlopaki pisza, GTS albo GTX to dobry wybor, za gtxa trzeba wylozyc wiecej ale chyba jednak bym w nieog uderzyl.

Chocia zmi wlasnie tez tydzien temu padla 8600 wlasnie na Octane niestety i zakupilem tego Gainwarda ktorego wyzej pokazali, zdecydowanie polecam tez, jak masz chwilowo ogranicozny budzet.

Napisano

Dzięki za odpowiedzi, reinstalowałem system dlatego teraz odpisuje.

Problem był taki , że w dzień tworzenia wątku musiałem jakąś kartę kupić bo na następny miałem projekt do oddania.

Przeczytałem wasze odpowiedzi już po powrocie ze sklepu.

Tak więc szarpnąłem się na tego GTXa470. Grzeje się jak skurczybyk - fakt.

Jeszcze większych testów wydajnościowych nie zrobiłem ,ale mam zamiar.

Alternatywą miał być właśnie GTX285 jak radziliście , tylko że w żadnym sklepie nie mieli a jak już to za większą kasę niż to było opłacalne.

Mam jeszcze możliwość zwrotu , więc popróbuje , protestuje i zobaczymy.

Co do tego Asusa to Idaho masz rację. One mają 3 lata gwarancji u producenta , ale dilerzy dają dwa lata. I tu loteria , czy wezmą na serwis czy nie. Już raz tą kartę dawałem do naprawy z tym samym problemem i naprawili, przez 3 miesiące działało. Teraz znów nie wiem czy się tego podejmą, a są to ostatnie miesiące trzeciego roku gwarancji.

Dzięki za zainteresowanie , pozdrawiam

Napisano

GTX470 w kompie do pracy to naprawdę ciekawie się zapowiada. Ja bym kombinował z wymianą chłodzenia na Accelero Extreme GTX480/470 jak się pojawi, albo z jakimś nawiewem dodatkowym na stock'a, bo mimo że niby wytrzyma te 100 stopni to niewiadomo jak to wpłynie na stabilność...