lorence Napisano 11 Maj 2010 Napisano 11 Maj 2010 witam, mam bardzo złożony wzór do wycięcia, posiadam projekt w jpg i muszę wyciąć ten kształt w box'sie, ktoś zna jakiś szybki sposób ?? i drugie pytanie sytuacja identyczna wyciananie w box'sie tylko ze konkretnych liter w dość pokręconej czcionce. ps. dziura musi byc "na wylot". z góry dziękuje za pomoc
XaoC Napisano 11 Maj 2010 Napisano 11 Maj 2010 Dziura w texcie? I dlaczego MUSI to byc box? Bo ja zawsze text załatwiałem splajnami, potem dajesz surface > convert to edit poly, extrude poly i masz jak z boxa:) 1
lorence Napisano 11 Maj 2010 Autor Napisano 11 Maj 2010 nie dziura w texcie tylko dziura w kształcie texstu. Twoj sposób znam ale duzo czasu by mi to zajęło a musze to zrobić na wczoraj. (mam juz gotową animacje zostały tylko detale do dopracowania). Najlepiej przydałby sie jakiś skrypt który wyextruduje np kolor X z bitmapy ;>
Hynol Napisano 12 Maj 2010 Napisano 12 Maj 2010 W maxie takiego skryptu nie znam. W Corelu i innych wektorowych dziadach są tracery które robią to o czym mówisz, a potem eksportujesz krzywą i importujesz do maxa. 1
lorence Napisano 12 Maj 2010 Autor Napisano 12 Maj 2010 Dziura w texcie? I dlaczego MUSI to byc box? Bo ja zawsze text załatwiałem splajnami, potem dajesz surface > convert to edit poly, extrude polyi masz jak z boxa:) wszystko ładnie pięknie a nie prościej odrazu po splajnach > extrude ?? po co do tego jeszcze surface? btw jak dałem surface to mi wszystko znika z tego co sie orientuje aby użyć tego modyfikatora należy miec kształt zrobiony na splajnach foremnych (tak mi sie wydaje). Z checia sie dowiem jak poprawnie go używać (w tym przypadku). i jeszcze raz dlaczego "surface > convert to edit poly > extrude" a nie odrazu samo "extrude" ?? pozdrawiam
XaoC Napisano 12 Maj 2010 Napisano 12 Maj 2010 Splajn > extrude - chyba tez mozna, zadko w splajnach robie:) Jak robisz na splajnach i chcesz dac surface to musza byc prostokaty, a wlasciwie czworokaty pobudowane ze splajna. A jak surface nie widac to albo "invert" albo nie ma tych czworokątów:) Nic innego mi do głowy nie przychodzi....widać trudny text.. Moze ostatecznie (ostatecznie) boolean? :P
Rekomendowane odpowiedzi