latos Napisano 16 Maj 2010 Napisano 16 Maj 2010 Witam mam problem z texturą drewna. Niby jest ale podczas redneru staje się całkowicie biała. Wszystkie ścieżki do bitmap są OK. Uploaded with ImageShack.us Prosił bym o pomoc.
mirach Napisano 16 Maj 2010 Napisano 16 Maj 2010 tekstura biala czy obiekt znika? moze przypadkiem odkliknoles na obiekcie "renderable" ?
latos Napisano 17 Maj 2010 Autor Napisano 17 Maj 2010 staje sie biala. Nic nie klikalem poprostu ja stworzylem i nalozylem.
-hpx- Napisano 17 Maj 2010 Napisano 17 Maj 2010 Tekstury to tam wogole nie ma po prostu widać tło zamiast obiektu, pewnie jak mówi mirach coś masz odznaczone.
Reanimator Napisano 17 Maj 2010 Napisano 17 Maj 2010 a zmien w Environment kolor tla i zobacz jak to wyglada:) Czy bez tekstury renderuje Ci sie szary obiekt? Pomyslalem, ze moze normalna masz odwrocona. Dla testu mozesz zaznaczyc 2sided w opcjach materialu.
mirach Napisano 17 Maj 2010 Napisano 17 Maj 2010 to o co mi biega to: prawy przycisk na obiekcie > Object Properties i sprawdz czy masz renderable zaznaczone.
latos Napisano 17 Maj 2010 Autor Napisano 17 Maj 2010 Dalej to samo. Tak na szaro redneruje mi bez textury. Uploaded with ImageShack.us
Bacry Napisano 17 Maj 2010 Napisano 17 Maj 2010 a może jakiś mate się z tego zrobił we właściwościach obiektu vray. Najlepiej jak masz jakieś problemy nałóż na wszystkie obiekty zwykły szary materiał i zrób render. Wtedy będziesz wiedział czy to problem z materiałem czy obiektem.
latos Napisano 17 Maj 2010 Autor Napisano 17 Maj 2010 (edytowane) Problem raczej tkwi w materiale albo sposobie renderowania. Ale skoro materiał jest widocznie nakładany na obiekt to czemu nie może zostać wyrednerowany? EDIT: Problem rozwiązany, problem tkwił w złych ustawieniach vreya do renderingu. Wrzuciłem ten materiał do projektu z Camaro i działa pięknie. Dziękuję za poświęcony czas. Edytowane 17 Maj 2010 przez latos
Bacry Napisano 17 Maj 2010 Napisano 17 Maj 2010 nie ma czegoś takiego jak złe ustawienia do renderingu. Że niby co jakieś przestępstwo popełniły. Jeślibyś mógł zrób render taki jak prosiłem z jednym szarym materiałem i pokaż.
latos Napisano 17 Maj 2010 Autor Napisano 17 Maj 2010 No raczej musi być skoro na nie ustawinym Vrey tekstura się nie pojawia a na projekcie w Camaro gdzie jednak opcje pozmieniałem ,jest widoczna. Obiekt z szarym materiałem, jak prosiłeś. Uploaded with ImageShack.us
Bacry Napisano 17 Maj 2010 Napisano 17 Maj 2010 ale jakie opcje pozmieniałeś? Bo ewidentnie problem jest po stronie materiału a nie obiektu i ustawień vraya, jeżeli wystarczyło podmienić materiał na inny by wszystko się dobrze zrenderowało.
latos Napisano 17 Maj 2010 Autor Napisano 17 Maj 2010 (edytowane) GI,DMC,Irradiance map itp. No to nie wiem w camaro ładnie się rendneruje a tu nie chce. Potem sprawdzę z takimi samymi ustawieniami dla vreya jak mam w Camaro. Innym dowodem na złe ustawiniem Vreya może być to ,żę jak nałożyłem teksturę plastiku to świeciła ona na niebiesko w rendnerze. Jak się okazało w ogóle max złapał jakiegoś buga... Dopiero po przeżuceniu obiektów do sceny z Camaro udało mi się Uploaded with ImageShack.usto wyrednerować. Edytowane 17 Maj 2010 przez latos
Rekomendowane odpowiedzi