Napisano 16 Maj 201014 l Witam mam problem z texturą drewna. Niby jest ale podczas redneru staje się całkowicie biała. Wszystkie ścieżki do bitmap są OK. Uploaded with ImageShack.us Prosił bym o pomoc.
Napisano 16 Maj 201014 l tekstura biala czy obiekt znika? moze przypadkiem odkliknoles na obiekcie "renderable" ?
Napisano 17 Maj 201014 l Tekstury to tam wogole nie ma po prostu widać tło zamiast obiektu, pewnie jak mówi mirach coś masz odznaczone.
Napisano 17 Maj 201014 l a zmien w Environment kolor tla i zobacz jak to wyglada:) Czy bez tekstury renderuje Ci sie szary obiekt? Pomyslalem, ze moze normalna masz odwrocona. Dla testu mozesz zaznaczyc 2sided w opcjach materialu.
Napisano 17 Maj 201014 l to o co mi biega to: prawy przycisk na obiekcie > Object Properties i sprawdz czy masz renderable zaznaczone.
Napisano 17 Maj 201014 l Autor Dalej to samo. Tak na szaro redneruje mi bez textury. Uploaded with ImageShack.us
Napisano 17 Maj 201014 l a może jakiś mate się z tego zrobił we właściwościach obiektu vray. Najlepiej jak masz jakieś problemy nałóż na wszystkie obiekty zwykły szary materiał i zrób render. Wtedy będziesz wiedział czy to problem z materiałem czy obiektem.
Napisano 17 Maj 201014 l Autor Problem raczej tkwi w materiale albo sposobie renderowania. Ale skoro materiał jest widocznie nakładany na obiekt to czemu nie może zostać wyrednerowany? EDIT: Problem rozwiązany, problem tkwił w złych ustawieniach vreya do renderingu. Wrzuciłem ten materiał do projektu z Camaro i działa pięknie. Dziękuję za poświęcony czas. Edytowane 17 Maj 201014 l przez latos
Napisano 17 Maj 201014 l nie ma czegoś takiego jak złe ustawienia do renderingu. Że niby co jakieś przestępstwo popełniły. Jeślibyś mógł zrób render taki jak prosiłem z jednym szarym materiałem i pokaż.
Napisano 17 Maj 201014 l Autor No raczej musi być skoro na nie ustawinym Vrey tekstura się nie pojawia a na projekcie w Camaro gdzie jednak opcje pozmieniałem ,jest widoczna. Obiekt z szarym materiałem, jak prosiłeś. Uploaded with ImageShack.us
Napisano 17 Maj 201014 l ale jakie opcje pozmieniałeś? Bo ewidentnie problem jest po stronie materiału a nie obiektu i ustawień vraya, jeżeli wystarczyło podmienić materiał na inny by wszystko się dobrze zrenderowało.
Napisano 17 Maj 201014 l Autor GI,DMC,Irradiance map itp. No to nie wiem w camaro ładnie się rendneruje a tu nie chce. Potem sprawdzę z takimi samymi ustawieniami dla vreya jak mam w Camaro. Innym dowodem na złe ustawiniem Vreya może być to ,żę jak nałożyłem teksturę plastiku to świeciła ona na niebiesko w rendnerze. Jak się okazało w ogóle max złapał jakiegoś buga... Dopiero po przeżuceniu obiektów do sceny z Camaro udało mi się Uploaded with ImageShack.usto wyrednerować. Edytowane 17 Maj 201014 l przez latos