duke_leto_2 Napisano 18 Maj 2010 Napisano 18 Maj 2010 woda jakos dziwnie kleji mi sie do miski. co na to poradzic? nie tylko mesh ale i czasteczki przy brzegach za wysoko przylegaja do miski. pomocy, leto A.
XaoC Napisano 19 Maj 2010 Napisano 19 Maj 2010 Wiesz co... Nigdy nie bawiłem się w realflow, ale tak sobie myślę.... Każda ciecz ma swoją lepkość (tyle z polibudy pamiętam). woda nie przykleja się do ścianek naczynia, np rtęć tak. I każda z cieczy ma tam jakieś swoje.... parametry. Nie wiem czy nie musiałbyć właśnie na ten temat poszukać info
Gość Gosc Napisano 19 Maj 2010 Napisano 19 Maj 2010 duke, dales mala precyzje, czasteczki sa za duze, plus napiecie powierzchniowe i dlatego na krawedziach sa "babole" mozesz troche zadzialac podczas rekonstrukcji powierzchni zmieniajac tension, wtedy beda bardziej ostre krawedzie, ale generalnie uzyskuje sie to zmniejszajac wielkosc czastek (czyli zwiekszajac precyzje i podzialy) i dodatkowo ew. redukujac napiecie powierzchniowe
tmdag Napisano 21 Maj 2010 Napisano 21 Maj 2010 tak, a dodatkowo zawsze powstaje taka cieka warstwa czasteczek przylegajacych do obiektu lecz oddzielonych od reszty.. zwiekszenie rozdzielczosci napewno pomoze.. jest to znany problem i najlepiej poprostu ucinac ta warstwe partikli .
duke_leto_2 Napisano 21 Maj 2010 Autor Napisano 21 Maj 2010 (edytowane) zmienilem poprostu jej ksztalt miski. moze rozdzielczosc by cos pomogla, ale realflow liczy bardzo dlugo. napiecie powierzchniowe tez pomaga. dzieki. Edytowane 21 Maj 2010 przez duke_leto_2
tmdag Napisano 25 Maj 2010 Napisano 25 Maj 2010 zmniejsz substepy do minimum (np10). jak scena bedzie nie stabilna badz beda bledy podczas liczenia to sukcesywnie zwiekszaj wartosc.
duke_leto_2 Napisano 25 Maj 2010 Autor Napisano 25 Maj 2010 dzieki za odpowiedzi. jeszcze mam jedno pytanie. jak zrobic, by bylo wiecej klatek w animacji. chodzi mi o to, zeby animacja byla bardziej plynna. zmienilem ilosc fps z 30 na 60 w simulation, i dalej mi liczy tyle samo klatek. to jest 240. przez to animacja wyglada troche jak pokaz slajdow. odstepy miedzy deformacjami sa zbyt duze. leto A.
tmdag Napisano 26 Maj 2010 Napisano 26 Maj 2010 niestety nie do konca rozumiem pytanie. W Europejskich standardach (w kinie czy tv) uzywamy 25fps do odtwarzania i jest to wystarczajaca ilosc klatek na sekunde by wszystko wygladalo plynnie. Jezeli wysymulujesz 50FPS i odtworzysz film w 25FPS to uzyskasz efekt slowmotion, ale to nie znaczy, ze uplynni Ci to obraz. Zwiekszyc liczbe klatek do symulacji mozna z boku timeline'u, poprostu wpisujac odpowiednia liczbe klatek jaka nas interesuje. Nie rozumiem kwestii "odstepow miedzy deformacjami" (jakie deformacje?). Mozliwe, ze masz za mala rozdzielczosc (za malo czasteczek) i przez co fluid moze "deformowac" się nie dokładnie. Jest jeszcze ostatnia kwestia - skala. Wszystkim radze nie dotykac skali ogolnej i zostawiac ja ZAWSZE na 1.0 (jezeli masz jakis problem ze tym to zeskaluj obiekty przed eksportem). Skala 1.0 = 1m(2) Jezeli obiekt bedzie ZA MALY (gdzie przygladamy sie czasteczkom ponizej 1m ) moze byc problem z drganiami czasteczek oraz co za tym idzie, problemem z meshem ktory co klatke bedzie zmienial ustawienie trojkatow.
duke_leto_2 Napisano 26 Maj 2010 Autor Napisano 26 Maj 2010 (edytowane) zalaczam 3 nastepujace po sobie klatki. widac ze odstepy pomiedzy generowanymi siatkami sa bardzo duze. chcialbym to wyrenderowac napszyklad w zwolnionym w tempie, wtedy mi wyjdzie pokaz slajdow. tak mi zbudowalo siatke przy tempie 60 klatek na sekunde. moja pofalowana tafla wody tez mi sie niepodoba, a i tak potraktowalem ja relaxem w maxie Edytowane 26 Maj 2010 przez duke_leto_2
duke_leto_2 Napisano 26 Maj 2010 Autor Napisano 26 Maj 2010 wychodzi na to ze moja kropla spada z wysokosci 6 metrow?
tmdag Napisano 26 Maj 2010 Napisano 26 Maj 2010 Tafla wody jest wynikiem malej ilosci czasteczek, rowniez mozesz zwiekszyc relaxation podczas budowania mesha. Jezeli chesz wieksze slowmotion to musisz zwiekszyc FPS, innego wyjscia nie ma. Ciezko mi powiedziec z ilu metrow spada Twoja kropla ale na moje oko to jest ponad 20 metrow a pojemnik z woda ma okolo 15m
Rekomendowane odpowiedzi