Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam, jestem w trakcie tworzenia strony we Flashu i napotkałem na problem przy próbie stworzenia galerii.

Na jednej warstwie wrzuciłem miniaturki zdjęć, na drugiej warstwie dałem półprzezroczyste buttony. Teraz chciałbym, aby po wciśnięciu przycisku zdjęcie pokazywało się podobnie jak w javascriptowych przeglądarkach np.http://www.huddletogether.com/projects/lightbox2/

Czy możliwe jest zaimplementowanie jakiegoś javascriptu do flasha?

Zaznaczam, że nie jestem ekspertem w składni flasha, korzystam z Adobe Flash CS3.

Pozdrawiam, liczę na pomoc :)

• Odpowiedzi 6
  • Wyświetleń 1,2k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Nie najlepszy ale najprostszy sposób z możliwych w to posłużyć się Action Script 2 i:

1. nadać przyciskom które już masz nazwy instancji np. przycisk1, przycisk2, przycisk3, itd.

2. Umieścić na wyższej warstwie pusty MovieClip i nadać mu InstanceName np. "wczytywacz" (będzie on wczytywał obrazki)

3. Machnąć gdzieś przycisk, który będzie odpowiadał za zamykanie powiększeń obrazków i dać mu np. instanceName "zamknij"

4. W klatce listwy czasowej wpisać kod (tak AS2, bo wtedy łatwiej jest):

//kod ukrywający przycisk od zamykania

zamknij._visible = false;

//kod dla pierwszego przycisku

przycisk1.onRelease = function(){

wczytywacz.loadMovie("Tutaj adres URL do obrazka");

zamknij._visible = true;

};

//kod la przycisku zamykania

zamknij.onRelease = function(){

wczytywacz.unloadMovie();

this._visible = false;

};

5. Aby kolejne przyciski działały wystarczy już tylko dodać funkcje do reszty. Np.

przycisk2.onRelease = function(){

zamknij._visible = true;

};

przycisk3.onRelease = function(){

zamknij._visible = true;

};

6.I tak dalej..., aż wszystkie przyciski będą działać. Jak już pisałem, to nie najlepszy ale mega prosty sposób

Edytowane przez Grave

Napisano

lepiej napisać (jezeli to juz as2)

this.onRelease = function(){

wczytywacz.loadMovie("adres URL"+_name+".jpg");

zamknij._visible = true;

};

dać # include do kazdego buttona i nazwac butony tak jak sie nazywaja obrazki. kod bedzie trzymany w osobnym pliku .as dla wszystkich. wygodne jak nam sie zmieni np. ścieżka albo bedziemy chcieli dodać jakas akcje jeszcze

Napisano
  • Autor

Dzięki.

Ale jak mam w galerii ok.100zdjęć to trochę uciążliwe będzie robienie tylu buttonów.

Będę musiał jeszcze pomyśleć nad modyfikacją pomysłu tak, żeby dodawanie nowych zdjęć nie było takie czasochłonne...

Napisano

Ale jak mam w galerii ok.100zdjęć to trochę uciążliwe będzie robienie tylu buttonów.

TUTAJ MASZ KOD DLA 100 PRZYCISKÓW (NIE JEST DŁUGI):

var przyciski:Array = new Array();

for (i=1; i

przyciski=this["przycisk"+i];

przyciski.id = i;

przyciski.onRelease = function(){

wczytywacz.loadMovie("obrazek"+this.id+".jpg");

zamknij._visible = true;

};

}

//akurat w tym przykładzie obrazki muszą mieć nazwy obrazek1.jpg, obrazek2.jpg, obrazek3.jpg, itd...