Napisano 21 Maj 201014 l Moje pytanie dotyczy sposobu modelowania "miękkich" elementów typu poduszki, fotele, sofy... Który sposób najlepiej odwzorowuje taki materiał? Z tego co zdążyłem wyczytać są co najmniej 2 sposoby. Pierwszy w wyniku łączenia poly modeling i sculpt tools, drugi za pomocą cloth modifier. Który proponujecie osobie początkującej?
Napisano 21 Maj 201014 l Moje pytanie dotyczy sposobu modelowania "miękkich" elementów typu poduszki, fotele, sofy... Który sposób najlepiej odwzorowuje taki materiał? Z tego co zdążyłem wyczytać są co najmniej 2 sposoby. Pierwszy w wyniku łączenia poly modeling i sculpt tools, drugi za pomocą cloth modifier. Który proponujecie osobie początkującej? Osobie początkującej proponuje użyć wszystkich w różnej kombinacji na rożne sposoby. Dzięki temu przestanie być osobą początkującą :) Zależy co chcesz osiągnąć, nie ma jednej odpowiedzi na twoje pytanie, ale powiedziałbym, że jeśli nie zależy ci na oszczędności poligonów, to najlepiej zrobisz modelując bazę, używając modyfikatora jeśli koliduje z jakimś obiektem, ale nie jest to konieczne (modyfikatory lepiej zostawić do animacji, ale to jest tylko narzędzie od ciebie zależy jak go użyjesz), a potem sculpting.