Napisano 24 Maj 201014 l Witam! Mam takie pytanie dotyczące opcji SLICE PLANE w 3ds MAX. To przydatne dla mnie narzędzie w momencie kiedy używam przyciągania do krawędzi. Wtedy kursor przyciąga mi to SLICE PLANE'a i jego mogę przyciągnąć do innej krawędzi. Problem polega na tym, że przyciąganie do krawędzi tego SLICE PLANE'a ma kaprysy i raz działa raz nie. Totalnie nie wiem od czego to zależy. Zastanawiać się zatem zacząłem, czy to nie jest efekt jakiegoś skrótu klawiszowego którego z niewiedza używam...? Będę wdzięczny za rady...
Napisano 24 Maj 201014 l ja mam snap'a pod "s", nie pamiętam czy tak jak jest defaultowo. Sprawdz sobie Customize-CustomizeUserInterface... U siebie przetestowałem i śmiga ok. Onnego pomysłu nie mam.
Napisano 24 Maj 201014 l Autor Skrót do opcji snap działa, i przyciąga mi kursor do krawędzi, nie przyciąga jednak kursora do krawędzi SLICE PLANE'a :|
Napisano 18 Sierpień 201014 l Skrót do opcji snap działa, i przyciąga mi kursor do krawędzi, nie przyciąga jednak kursora do krawędzi SLICE PLANE'a :| a jak tym slice planem sie obsluguje?
Napisano 18 Sierpień 201014 l Myślę, że w Helpie (F1) jest to dobrze opisane. Generalnie chodzi o to, aby zaznaczyć polygony i kliknąć Slice. Na poziomie Vertex oraz Edge nie trzeba nic zaznaczać. Plane możesz przesuwać oraz obracać, aby go odpowiednio dopasować. Włącz sobie snapowanie będzie ci łatwiej.
Napisano 18 Sierpień 201014 l Autor Wray, to nie odpowiadało na moje pytanie ale ostatnio znalazłem na nie odpowiedź i może to nowicjuszom sie przyda: slice plane często jest większy niż zaznaczony polygon który chcemy sobie pociąć. Jak pisałem wyżej czasem nie przyciąga mi kursora do tego slice plane mimo że ustawione jest przyciąganie do EDGEów. Czemu? Bo kursor myszy, musi być NA ZAZNACZONY POLIGONIE, wtedy przyciągnie się do slice plane'a :O dziwne, ale u mnie tak własnie to działa... dzięki wszystkim za postowanie :) Pozdrawiam
Napisano 18 Sierpień 201014 l Jeżeli chodzi o twoje pytanie, Godzil. :) Zaznacz sobie w ustawieniach snapowania opcję "Use Axis Center as Start Snap point". Dzięki temu kursor będzie przyciągany do Slice plane'a (Nie działa w oknie Perspective). Czemu? Bo kursor myszy, musi być NA ZAZNACZONY POLIGONIE, wtedy przyciągnie się do slice plane'a :ONie tyle do Slice plane'a co do krawędzi którą tworzy właśnie na zaznaczonym polygonie. :D Edytowane 19 Sierpień 201014 l przez Wray