Napisano 24 Maj 201014 l Witojcie. Znalazłem taki o to test monitorów: http://pclab.pl/art41137.html Z rekomendowanych wybrałem taki model: http://pclab.pl/art41137-18.html Czy ktoś ewentualnie posiada ten monitor lub też mógłby potwierdzić jego jakość pod kątem użycia przez grafika. Niektórzy narzekają na ramkę z połyskiem, czy jest to aż tak uciążliwe?
Napisano 24 Maj 201014 l Autor Sam nie wiem. Jest też ten model 24 cale, gdzieś 200 zł droższy. Ale nie wiem czy to nie za dużo (cali) Ten będzie i tańszy teraz a i w przyszłości tak myślałem, że dokupię sobie może drugi do tego taki sam.
Napisano 24 Maj 201014 l To musisz sam ocenić czy opłaca się więcej, najlepiej weź sobie kartkę i rozpisz wymiary obu monitorów i potem z pomocą miarki sobie przymierz. 2x24 chyba jest dość trudno ogarnąć wzrokiem, wbrew pozorom jest spora różnica do 2x22 (ale to w sumie kwestia osobista)
Napisano 24 Maj 201014 l Autor A wolę ten mniejszy xD tak jak mówię dokupi się najwyżej kiedyś. Teraz mam 17 cali i żyje :) Jeszcze słyszałem takie opinie, że wszystko jest strasznie małe w takiej dużej rozdzielczości? Prawda to to? Nie przeszkadza to np. w korzystaniu z internetu? Będzie aż tak duża różnica w wielkości liter pomiędzy takim BENQ a np. LCD 17 cali 1280x1024?
Napisano 24 Maj 201014 l roznica spora. czytelne jest jak należy, ale masz wiecej miejsca po bokach na jakies przydatne rzeczy korzystajac z webu itp. Ja teraz mam konfiguracje laptop + 24" i laptop + 22 Benek - ten drugi do ogladania IronMana w czasie pracy i jakichś tutoriali kątem oka jak rzezbie, ale glownie IronMan ;)
Napisano 24 Maj 201014 l Autor Ajjj, żebym nie musiał z lupą siedzieć. Już i tak mam wzrok zepsuty:p Siła boska zsyła na mnie chyba ciągle jakieś wątpliwości przy zakupie monitora...
Napisano 25 Maj 201014 l Na 22'' 1680x1050 jest chyba nawet większe niż na 17'' 1280x1024. Mój 22 ma wysokość matrycy 28,5 cm, zmierz sobie swój 17 to będziesz widział jaka jest różnica (bo w rozdzielczości to prawie to samo jest).
Napisano 25 Maj 201014 l mógłby potwierdzić jego jakość pod kątem użycia przez grafika. Ke? Matryca TN i cena 500zl? Nie testowalem tego monitora ale chyba nawet sredniej jakosci grafik takiego monitora by kijem nie dotknal. Do pisania w wordzie i przegladania netu to on moze sie nadaje.
Napisano 1 Czerwiec 201014 l Autor Zakupiłem w końcu tego Benq. Mam tylko taki problem. Kupiłem sobie kabel HDMI-HDMI by połączyć go zamiast standardowego D-sub. Jednak gdy podłączam tym kablem hdmihdmi to pokazuje mi no-signal. Kabel sprawdzałem na innym sprzęcie i jest dobry. Wie ktoś może jaka jest tego przyczyna? Chciałbym też podłączyć sobie 2 monitory. Stary z nowym. Można zrobić tak, że jeden przez D-sub (Stary) a nowy przez hdmi bym połączył? Chciałbym uzyskać taki efekt jak ten gość na filmiku ma: http://www.youtube.com/watch?v=f_rHzxHIh9o.
Napisano 1 Czerwiec 201014 l Powinno rozszywać automatycznie dwa monitory. Jaką masz kartę graficzną?
Napisano 2 Czerwiec 201014 l Autor Już wszystko działa. Zapomniałem przestawić trybu w monitorze na hdmi po prostu :p Rozszerzony pulpit również działa xD Polecam:p
Napisano 2 Czerwiec 201014 l A jakie wrażenie monitor sprawia? Obraz ostry, nie męczy wzroku? Jak kolory?
Napisano 3 Czerwiec 201014 l Autor Obraz idealny. Kolory bardzo dobre. Wielkość liter normalna (taka sama jak na 1280x1024 17 cali). Po 2 dniach użytkowania jestem bardzo zadowolony ;)
Napisano 3 Czerwiec 201014 l Witam, to ja mam jeszcze do Ciebie takie pytanko, bo jak wiadomo nie samym chlebem człowiek żyje... ;) Na tym Benq da się też w coś pograć? W sensie czy nie ma zauważalnego smużenia? A z kolei w filmach czy ciemniejsze partie obrazu nie zlewają się w jedną, czarną plamę? Może mógłbyś też sprawdzić jak rozkłada się gradient od białego do czarnego na całym ekranie, czy kolory przechodzą w miarę równomiernie i czy nie ma na przykład żółtych przebarwień :) Tak w ogóle to bardzo fajny test, nie sądziłem, że da się kupić dobry monitor za mniej niż 2 tysie, a tu jest jakaś nadzieja. Pozdrawiam.
Napisano 4 Czerwiec 201014 l Autor Nie mam za bardzo żadnych gier na komputerze. Tyle co grałem w CSa to nie widziałem żadnego smużenia. Filmy są ok. W gradiencie najbliżej czarnego trochę takiego żółtego może jest, ale mało zauważalne bardzo.