Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam!

otóż pracuje teraz nad kwiatkiem i przed nalozeniem tekstury i innych elementow kończących projekt potrzebuje wytłoczyć na słupku i precikach kwiatka wgniecenia w ksztalcie półkuli i wypuklenia rownież w kształcie półkuli.

Jednakze praca z pojedynczymi face'sami i wytlaczania do środka i w dol nie jest roziazaniem poniewaz jest duzo roznych powierzchni i potem powstaja trojkaty i jest kicha... kolega podsunal pomysl z wykorzystanie materialu i potem pod f6 ustawienie wzorkow wygniatania i potem pod f5 mozna to sobie dowolnie modyfikować.aczkolwiek nie spelnia to mojego wymogu-nie ma ksztaltu kuli i jest na calym obiekcie,a ja chce by bylo tylko na jego czesci.

Czy ktoś podsunalby jakis inny sposob wygniecienia sporej ilosci polkulek?: dodam ze jestem zielony w blenderze.Wiem ze istnieje jakis sposob z unwrapowaniemi ustawianiem jakies alfy?> ale kompletnie nie wiem jak sie do tego zabrac.

Zamieszczam pliczek przy okazji: http://www.sendspace.pl/file/c16d8bf6f086ab0684c59fa

z góry dziękuje za pomoc

• Odpowiedzi 6
  • Wyświetleń 1,7k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

- po pierwsze możesz dać kilka materiałów na obiekt wiec "wygniatanie z materiału" może być w określonych miejscach (tam gdzie nałożysz dany materiał)

- po drugie sculpt ale do tego musisz zagęścić siatkę

- możesz wytłaczać wiele face na raz osobno e-> individual faces, ale do tego musisz mieć w miarę ładną siatkę przygotowaną do takiej operacji

- ostatecznie możesz kulki zrobić na dupliverts a wgniecenia booleanem ale boolean moze skopać siatkę

masz gdzieś refkę kwiatka? łatwiej byłoby doradzić widząc co dokładnie chcesz uzyskać;)

Napisano
  • Autor

refka masz na mysli jak to wyglada w rzeczywistości?;p

jezeli tak to powiem Ci ze ten kwiatek jest troche zmyslony i jest to koncept;p

ale powiem Ci tak: z twoich propozycji świtnie sprawdza sie individual face

i miałbym prośbe: jezeli moglbys zaprezentowac efekt przy wykorzystaniu dupliverts i boleana albo wytlumaczyc mi tu lub na gg,to bylbym bardzo wdzieczny za pomoc;)

co do tekstur to wlasnie probuje cos takiego uzyskac a wlasciwie sie ucze bo to mi sie przyda pozniej ale podoba mi sie bardziej z u zyciem individual faves.

PS: jutro zamieszcze pliczek bo dziś już nie zdążyłem;)

Edytowane przez nariox

Napisano

refka: wystarczy to co sie inspirowałeś wymyślając te wgłębienia wytłoczenia

dupliverts a po namysle lepiej bedzie duplifaces

wypukłe:

- zduplikuj siatkę i usun face na których niema być wypukłości

- dodaj UVsfere w miejscu pivotu siatki

- przyparentuj sfere do siatki

- w pod F7 w anim settings włącz duplifaces

- dopasuj scale

- albo za pomoca przycisku scale i pola numerycznego obok (wielkość sfery zależna od rozmiaru faca)

- albo przeskalować głowną sfere wszystkie kulki beda tej samej wielkosci

wklęsłe, przy tym wiecej roboty:

- wytnij face które są za pomocą p -> selected

- zrob to co wypukłych (dobrze przeniesc to na osobna warstwę M)

- zaznacz siatkę ctrl+shift+A -> make dupli obj real

- zaznacz wszystkie kulki (do pomocy możesz ukryć siatkę H) i połącz w jednen mesh ctrl+J

- zaznacz siatkę (odhidowanie alt+H) a potem mesh kulek i W->Difference,

- powstanie nowa siatka, ale stare też będą wiec możesz nie zauważyć (stare sa zaznaczone wiec można je usunąć X albo schować H odrazu po operacji difference)

- uzyskana siatkę połącz z główną za pomo ctrl+J

ale jak mówiłem możesz być niezadowolony z efektu bo boolean czesto kaszani siatkę

Napisano
  • Autor

dzieki wielkie,sprobuje tego i napisze jak mi idzie.

zamieszczam obiecany plik i jeszcze spytam o taka jedna rzecz:

http://www.blender.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=50&Itemid=9 ten poradnik pozwala na lagodne przejscie gdy ma sie 2 tesktury na 1 obiecie.czy da sie wykorzystać cos takiego w przypadku gdy na obiekcie jest jest jedna tesktura a na grupie jego wierzolkow inna tesktura?tak jak u mnie w zamieszczonym pliku pomiedzy 2 teskturami u mnie koloru fioletowego i zielonego.

link do pliku: http://www.sendspace.pl/file/d7a06c7aae5044ace85724b

Napisano
Stencil jest jedną z najbardziej użytecznych funkcji gdy chcesz w łagodny sposób kontrolować przejście z jednej tekstury w drugą na tym samym obiekcie z użyciem pojedynczego materiału.

materiał i tekstura to nie to samo.

gladkie przejscie miedzy teksturami da sie zrobić w obrebie materiału.

AFAIR gładkiego przejścia miedzy materiałami nie da się zrobić.

Napisano
  • Autor

podsumowujac: thx za pomoc.wszystko sie udalo a i z texturami doszedlem do ladu;)

po zaczerpnieciu tez wiedzy u kolegi dowiedzialem sie ze mozna uzyskac tez ciekawy efekt,stosujac sculpt,uv editor i multires.