Napisano 2 Czerwiec 201014 l Witam Przejde od razu do rzeczy... Robie zarowke na podstawie tutoriala i mamy cos takiego... Cytat 18) From dropping menu in create panel select dynamics object and pick spring object. Set height to approximate 80 and turns to 150 (you will change these values after next step) 19) With selected spring object add Path Deform modifier and after clicking pick path button, pick light line. In Path deform click on Gizmo and place spring object on right position. Now go to bottom of list and select spring(change height and turns when it looks like light line). a problem mam taki ze nie widze nic co zwie sie Grizmo... Prosze o jakies wskazowki Pozdrawiam Bart
Napisano 2 Czerwiec 201014 l Autor Znalazlem Gizmo ale wciaz nie widze dalszych opcji... Cytat and place spring object on right position.Nie moge zrozumiec tego tzn rozumiec rozumiem, ale mam problem ze znalezieniem right position? Gdzie ja znajde? Edytowane 2 Czerwiec 201014 l przez Bart87
Napisano 2 Czerwiec 201014 l http://www.3dmax-tutorials.com/PathDeform_Modifier.html "and place spring object on right position" - chodzi o to żebyś ustawił zmodyfikowaną sprężynę tam gdzie chcesz. Gizmem bawisz się po to aby wpasować ją w dany kształt. potem zmieniasz ustawienia sprężyny, ilość segmentów, długość itd. Edytowane 2 Czerwiec 201014 l przez PICsell
Napisano 2 Czerwiec 201014 l Bart87 napisał: Znalazlem Gizmo ale wciaz nie widze dalszych opcji... Nie moge zrozumiec tego tzn rozumiec rozumiem, ale mam problem ze znalezieniem right position? Gdzie ja znajde? to znaczy po prostu "we właściwym miejscu" więc musisz złapać za gizmo i movem przesunąć je... we właśćiwe miejsce :)
Napisano 2 Czerwiec 201014 l Autor Do tego juz doszedlem, wczesniej kliklem na PathDeform(WSM)... Jeszcze poprosze o wskazowke w tej sprawie w pkt. 20 Cytat 20) I am using Vray renderer . For creating glass material make new VRayMtl ........ w tym co mam zrobic? VRayMtl... pogrzebalem w opcjach Materialu i nie za bardzo moge to znalezc
Napisano 2 Czerwiec 201014 l Autor używa vraya, o czym poinformował w pierwszym zdaniu :-). Jeżeli nie masz vraya nie znajdziesz tego materiału. Użyj innego materiału na szkło. edit: GOOGLE i jeszcze raz google. Edytowane 2 Czerwiec 201014 l przez PICsell
Napisano 2 Czerwiec 201014 l Autor a jesli moge wiedziec tak na wszelki wypadek, gdzie go moge znalesc? a jak juz nie posiadam to jak zrobic szklo idealne pod zarowke z dobrymi refleksami itd itd? jakis tutek video lub pisemno-obrazkowy?
Napisano 2 Czerwiec 201014 l Autor PICsell napisał: Autor używa vraya, o czym poinformował w pierwszym zdaniu :-). Jeżeli nie masz vraya nie znajdziesz tego materiału. Użyj innego materiału na szkło. edit: GOOGLE i jeszcze raz google. Wiem ze google to zloze tutoriali i innych dupereli... widzialem rozne tutki jak zrobic material szkla i zaden mi sie nie podoba jak ten: Wedlug mnie najbardziej realistyczne szklo, nie spotkalem lepszego materialu dlatego myslalem ze zrobie VRay'em, ale tak jak wspomniales nie posiadam go ; p Poszukam troche moze znajde cos podobnego do tego ale znajac zycie bedzie szklo rowne kiszce... a tak w ogole dzieki za wskazowki Pozdrawiam Bart
Napisano 2 Czerwiec 201014 l Autor slowiak napisał: http://www.chaosgroup.com/en/2/index.html Zarejestrowalem sie a gdy loguje sie wyskakuje ze wpisalem bledne ID lub Password... czlowiek to zawsze ma pod gorke ; p
Napisano 3 Czerwiec 201014 l Autor Sciagnalem Demowke by ja przetestowac mam nadzieje ze w przyszlosci zaopatrze sie w oryginalka ; P Teraz sie zastanawiam jak to w ogole jest z tymi tutkami bo nie rozumiem o co chodzi... z Tutka: Cytat 20) I am using Vray renderer . For creating glass material make new VRayMtl and use this settings: Diffuse : R 189, G 219, B 207 Reflect: 50 black Fog color: R 144, G 244, B 198 Check Fresnel Reflections, Affect shadows, Affect alpha 21) Black metal material Diffuse: pure black Reflect : 84 black Refl. glossiness : 095 22) Chrome material Diffuse: pure black Reflect: 219 black Refl glossiness: 0.7 Check Fresnel reflections, set FresnelIOR to 10 IOR: 2.97 Wszystko swietnie opisane do tego jeszcze ss'y, cool... No ale nie moge znalesc tych opcji... pokaze swoj ss jakie mam opcje materialu VRey. 1. Klikam "M" ; p 2. Klikam na Wybierz Material i mam o to liste: Gdy wybieram VRayFastSSS mam nastepujace opcje: a gdy wybieram VRayLightMtl to mam takie opcje: Nic z moich opcji VRayFastSSS i VRayLightMtl nie przypomina opcji z tutka: Wiec mam kolejny problem ; / Przepraszam ze sie tak rozpisalem ale lubie robic dokladne posty o co chodzi ; p Czekam na odpowiedz Pozdrawiam Bart
Napisano 3 Czerwiec 201014 l Co prawda nie mam VRay'a ale pierwsz co mi sie rzuciło w oczy to... w tutku masz VRayMtl a Ty wybrałeś VRayLightMtl
Napisano 3 Czerwiec 201014 l VrayMtl to nie to samo co VrayLightMat czy VraySSS (moze to byc dosc oczywiste stwierdzenie ale chyba trzeba to powiedziec) W ramach wrozeniea z fusow i domyslania sie, powiem ze nie przestawiles pod F10 renderera na Vray i przez to nie masz zwyklego materialu vrayowskiego w liscie materialow.
Napisano 3 Czerwiec 201014 l Autor Docent napisał: Co prawda nie mam VRay'a ale pierwsz co mi sie rzuciło w oczy to... w tutku masz VRayMtl a Ty wybrałeś VRayLightMtl Wiem ze w tutku pisze VRayMtl, a ja wybralem VRayLightMtl i VRayFastSSS by sprawdzic czy to tylko nazwa sie rozni... zamiescilem te ssy by pokazac w czym mam problem, chce zwyklego VRayMtl'a ktorego nie ma... ; | Pora go przestawic... Edit: i przestawiony ; ) mam juz VRayMtl i jest fajnie ale jeden minus strasznie go przywiesza spowalnia na VRayu w Materialach czy tak powinno byc? Edytowane 3 Czerwiec 201014 l przez Bart87