Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Max3D.pl

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Featured Replies

Napisano

Witam. Za długo już nie miałem żadnych kłopotów z modelingiem, musiało się już coś popsuć ;)

Problem wygląda następująco:

Mam sobie bardzo prostą siatkę i dałem na nią turbosmooth. Forma która powstała bardzo mi się podoba i teraz chcę dodać do niej więcej szczegółu, jakiś detal. Konkretnie chodzi mi o dorobienie rowków w tejże bryle. Sprawa z początku wydawała się oczywista - potraktuję sobie konkretnego edga chamferem i wcisnę polygon extrudem, ALE w tym momencie działając chamferem (który rzecz jasna dodaje kolejne podziały) moja piękna bryła zaczyna się deformować, czego absolutnie nie chcę.

Próbowałem dać collapse (który zamienia mi Poly na Mesha) i wtedy rzeźbić w tej bryle, ale to w ogóle jest jakaś pomyłka. Convert to Poly też próbowałem, ale wtedy już w ogóle się wszystko kaszani.

Zamieszczam obrazki ANALOGICZNEJ sytuacji, aby trochę rozjaśnić mój bełkot:

Tworzę sześcian - nakładam turbo smooth - otrzymuję oczywiście idealną kulę (bardzo mi się podoba taki własnie kształt) - chcę zrobić rowek - moja piękna kula się deformuje - LIPA!

http://i257.photobucket.com/albums/hh239/Mati-bor/lipa.jpg

A TAKI efekt chciałbym w tym wypadku otrzymać (tym razem wziąłem po prostu sferę z geometry, dałałem turbo i zrobiłem rowek)

http://i257.photobucket.com/albums/hh239/Mati-bor/taktak.jpg

Z góry dzięki za pomoc ;) Pozdrawiam.

• Odpowiedzi 7
  • Wyświetleń 1,4k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

cześć

jeżeli chcesz zrobić same rowki i nie modyfikować już później mesha to polecam booleana, troszkę pokaszani Ci siatkę, ale kilka minut i będzie git.

Napisano
  • Autor

Tak, nie zrozumiałeś. To sytuacja ANALOGICZNA - jest bardzo uproszczona. Celowo w swoim pierwszym poście podkreśliłem to, bo wiedziałem że znajdzie się jakiś rodzynek ;)

Moja bryła nie jest sferą. Nie uzyskam jej z niczego innego niż bryły którą sobie stworzyłem, a potem potraktowałem turbosmoothem.

Co do tego booleana, nie wiem czy to dobry pomysł :/ Z mojego małego doświadczenia wiem że to nie zawsze działa tak jak powinno :/ No i teraz jeszcze modelowanie tego rowka do booleana...........

W ostateczności zrobię ten boolean, ale nie ma ktoś jeszcze innego pomysłu?

Napisano
  • Autor

tak to wyglada ;)

http://i257.photobucket.com/albums/hh239/Mati-bor/siatka.jpg?t=1275818065

nie chcialo mi sie przycinac xD i odrazu sie zdradzilem ze ma to byc budyneczek ostatecznie. więc pewnie na samych jakiś tam rowkach się nie skończy.

EDIT:

Chyba jakoś pogodziłem to wszystko - dorzuciłem do stacka nad Turbo Smooth kolejne Edit Poly. I w ten sposób mam 100% swobode edycji tego co jest efektem smootha.

Jak ktoś ma jeszcze inne pomysły, to nie wstydzić się :p

EDIT:

Nie no kaszana kompletna.... Nie wiem dlaczego ale tego nie zauważyłem xDDD To jednak nie działa. Czekam na inne patenty ;)

Edytowane przez mati-bor

Napisano

Wciaż nie jestem pewny czy czaje ideę końcową,ale cos mi sie zdaje ze po TS/MS tak czy siak trza to na powrót do editable poly i edycja siatki. To czy extrude z minusem czy booleen to juz kwestia upodobań . Osobiscie bym to extrudem robił.

Napisano
  • Autor
Wciaż nie jestem pewny czy czaje ideę końcową,ale cos mi sie zdaje ze po TS/MS tak czy siak trza to na powrót do editable poly i edycja siatki.
Też mi się wydaje że tak będzie najlepiej. Okazało się w ogóle że mój pomysł z Edit Poly na górę Stacka był dobry, tylko trzeba wyłączyć Isoline Display w TurboSmooth.

Nie wiedziałem że to ma wpływ na to co powstanie po dodaniu Edit Poly....

Jest i rowek.

http://i257.photobucket.com/albums/hh239/Mati-bor/taktaktak.jpg

Siateczka jest piękna, rowek również. A sama bryła? Miód i orzeszki! Tak miało być! :D

Dzięki wszystkim za pomoc ;)

Edytowane przez mati-bor

Powiadomienie o plikach cookie

Wykorzystujemy cookies. Przeczytaj więcej Polityka prywatności

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.