Napisano 6 Czerwiec 201014 l witam, mam pytanie z serii "jestem totalnym zerem w tym programie". Pytanie moje brzmi: W jaki sposób mogę wyrenderowac w c4d np. napis na przezroczystym tle? standardowo tło jest czarne, ktoś może mi wytłumaczyc które ustawienia zmienic aby czarne nie było i abym mógł za wymodelowaną rzecz mógł wstawić własne tło? dziękuje pięknie.
Napisano 7 Czerwiec 201014 l Masz kilka opcji. Jeśli chcesz wstawić tło bezpośrednio w cinemie użyj obiektu Background lub Sky. Stwórz nowy materiał z bitmapą tła i nałóż na obiekt Background. Jeśli chciałbyś wyselekcjonować napis tak aby mieć przeźroczyste tło do obróbki w PS to poszukaj pod hasłem Object Buffer - jest to opcja renderu tworząca kanał alpha dla wybranego obiektu.
Napisano 9 Lipiec 201014 l Render>Render Settings i w zakladce save dajesz Alpha channel zalecam tez zachaczenie opcji straight alpha mozesz tez wyrenderowac kanal alpha osobno.
Napisano 25 Lipiec 201113 l Render>Render Settings i w zakladce save dajesz Alpha channel zalecam tez zachaczenie opcji straight alpha mozesz tez wyrenderowac kanal alpha osobno. i jeszcze możesz zapisać potem jako png i jeśli nie dałeś żadnego tła za tym co renderujesz to możesz np do photoshopa wrzucić beż żadnego białego tła które musisz wyciąć;)