kjubas Napisano 18 Czerwiec 2010 Napisano 18 Czerwiec 2010 Witam Mam ogromny "dyplomowy problem". Na szybko muszę wyrenderowac moje elewacje i wszzystko byłoby okej gdyby nie to, że krawędzie moich okiennic zlewają się w jedną czarną linię co jest w moim przypadku niedopuszczalne. Renderowałem w rozdzielczosci 5000x500 pixeli. Irradiance map (high), light cache: Subdivs 1600, Interp. samples 10. Nie wiem co mogę jeszcze zmienic. W zakładce DMC Sampler "adaptive amount" ustawione na 0,8. Proszę o pomoc bo ta elewacja nie może miec czarnych obwódek wokół okien bo psuje to strasznie efekt. Dodam ze komputer mam Athlon 3600 dwurdzeniowy, 2 gb ramu. Max 9, system windows XP Uploaded with ImageShack.us
kjubas Napisano 18 Czerwiec 2010 Autor Napisano 18 Czerwiec 2010 dodam, że krawędzie są bardzo blisko siebie ale mają pewną grubosc i pewną przestrzen między sobą a jest tych okien na tyle dużo , że wolałbym nie przemodelowywac kazdego z osobna
Gość Gosc Napisano 18 Czerwiec 2010 Napisano 18 Czerwiec 2010 musisz wysterowac Image Sampling (antyaliasing) przu drobnych detalach nie mozesz subsamplowac (czyli miec cos na minusie np -2) sprobuj ustawienia min 1 max 4 jesli nie pomoze to min 2 max 4, czas renderingu oczywiscie ci zdrowo podskoczy
Hynol Napisano 18 Czerwiec 2010 Napisano 18 Czerwiec 2010 Nie wiem czy dobrze rozumiem problem. Chodzi o to żeby był jedno pikselowy pasek odstępu między obiektami? No to bierzesz PSa, line tool i rysujesz sobie taki odstęp jaki Ci się podoba. Oczywiście zabawa z samplingiem i AA filtrem też by pomogła, tylko po co tracić czas.
Rekomendowane odpowiedzi