Napisano 25 Czerwiec 201014 l Zrobiłem w 3ds maksie animacje i chciałbym ją zapisać ale już wyrenderowaną że np. widać włosy i w formacie avi lub mpg lub flv itd. bo jak zapisałem to tylko w xaf są jakieś konwertatory czy cóś???
Napisano 25 Czerwiec 201014 l W maxie , w render setup (f10) w zakladce common masz cos takiego jak render output. Tam masz przycisk files. wybierz sciezke, nazwe i format ;) (jest tez avi )
Napisano 25 Czerwiec 201014 l Odradzam zapisywanie do .avi. Wypluj to do klatek, a najlepiej rozbij to na kanały (diffuse, alpha, reflection, hair itp), a potem to połącz w jakimś sofcie do postprodukcji, jak np AE.
Napisano 25 Czerwiec 201014 l Autor No dałem zapisz .AVI i jeszcze jedno okienko wyskoczyło tam trzeba było dać jakąś opcje CODEC nie wiem dokładnie jaką jedna działa (ale tak że pokazuje się obrazek w WMP) a druga wogule nie jest ich tam z 9 chyba...
Napisano 25 Czerwiec 201014 l Nie renderuj do avi. Zawsze do pojedynczych plików tga, png, ostatecznie jpg. Potem te klatki złożysz sobie w darmowym VirtualDub czy komercyjnym Adobe premiere, Adobe After Effects. Dlaczego? Kiedy np. podczas padaki prądu, przerwie ci się rendering w połowie, nie stracisz tego co się do tej pory wyrenderowało. A tak się stanie jak zaczniesz zapisywać w avi czy innym ciągłym pliku. Będziesz mógł wznowić rendering od ostatniej wyliczonej klatki i po problemie.