Napisano 2 Lipiec 201014 l Cześć Uczę się i staram pracować w Lightwave 9,6 okolo 1.5 roku. Mam pytanie, czy jest jakiś sposób by za każdym razem nie robić wszystkiego od nowa??? Dokładniej czy jest opcja która pozwala na zapisanie ustawień w Layout. I co powoduje, że ostatnia "perfekcyjnie dopracowana scena" tak naprawdę w nowej pracy pozwala jedynie na wstęp do wielu nastepnych godzin przy kompie, gdyż ustawienia które były akceptowalne w poprzedniej scenie mają się nijak w aktualnej. Pracuje w agencji reklamowej i wiem, ze np nad KV-plakat B2 siedzę dzień, dwa. Nad elementem do tego plakatu w LW 1/2 - 1 dzień np pakshot, dekoracja, tło... Ile potrzebujecie czasu na zrobienie od zera: ( z tym, ze pomysł w głowie już jest! ) - projekt opakowania + wiz - wiz interior - wiz exterior - wiz mebli - klamka :) itd. Tak orientacyjnie, zdaję sobie sprawę, że klamka klamce nie równa :)
Napisano 2 Lipiec 201014 l nie bardzo rozumiem pojęcie "perfekcyjnie dopracowana scena" oraz czego jej potem brakuje ? Z Layoutem nigdy nie mialem problemu w tak kwestii, może nie masz odpowiednich uprawnień jako użytkownik i LW nie zapisuje configów? - projekt opakowania + wiz ~1 dzień - wiz interior ~2-3 dni - wiz exterior ~2-3 dni - wiz mebli ~3h - 1 dzień - klamka itd. godzina?
Napisano 2 Lipiec 201014 l Autor "perfekcyjne dopracowanie sceny" - na mym, poziomie 2010 :) dzięki! Giray
Napisano 4 Lipiec 201014 l Cześć Uczę się i staram pracować w Lightwave 9,6 okolo 1.5 roku. Mam pytanie, czy jest jakiś sposób by za każdym razem nie robić wszystkiego od nowa??? Dokładniej czy jest opcja która pozwala na zapisanie ustawień w Layout. I co powoduje, że ostatnia "perfekcyjnie dopracowana scena" tak naprawdę w nowej pracy pozwala jedynie na wstęp do wielu nastepnych godzin przy kompie, gdyż ustawienia które były akceptowalne w poprzedniej scenie mają się nijak w aktualnej. Myślę że twój problem polega na tym ze zapisujesz jedynie scenę (save scene) a w layout aby poprawnie zapisać scenę nalezy oprócz save scene użyć rownież opcji "save all objects"
Napisano 21 Lipiec 201014 l Autor nie, to nie ten problem :) mam doświadczenie z grafika dwa DE. Me frustracje wywodzą sie z dość znikomej znajomości trójki (3D). W photoshopie chcąc osiągnąć dany efekt patrzę i robię - natychmiast uzyskując efekt. A, tu metodą prób i błędów... Najgorsze, że jakakolwiek zmiana w ustawieniach tła, w proporcjach np. względem oświetlenia dają strasznie duże różnice w końcowym renderze. I znów wszystko trzeba ustawiac od nowa :( ale na efekt warto czekać :) jak nad tym panowac? dzięki e.