Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Czy moze mi ktos powiedziec gdzie w vrayu jest opcja odpowiadajaca funkcji opacity map tzn Mam czarno bialo teksture ktora mialaby odpowiadac ze przezroczystosc i nieprzezroczystosc gdy wrzucam ja do kanalu refract jako bitmapa nic sie nie dzieje.Czy ma byc tak jak w scanline gdzie dla tej mapy czarny to przezroczystossc a bialy to nieprzezroczystosc czy tak jak z refraction w VRAY.Ostatnie pytanie chodzi o rysowanie mapy opacity

• Odpowiedzi 7
  • Wyświetleń 1,6k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano
  • Autor

Wszystko dzial ok na normalnym materiale ale jak zrobilem aluminium nie chce sie pokazac.Moze chodzi o reflect

Napisano

to pokaz ustawienia tego alu.

a uvmap dla obiektu dales?

reflect jest odpowiedzialny z odbicia jak sama nazwa wskazuje. jesli dasz w reflect to bedziesz mial w jasnych miejscach mapy polysk a w ciemnych mat.

Napisano
  • Autor

Tak dalem UVVMap taki jak potrzebuje musze stworzyc panele ALUCOBOND ktora maja miec widoczne podzialy a tu ustawienia tego materialu

SET1.jpg

SET2.jpg

Napisano

zmniejsz parametry dla refract: IOR=1.0 i Subdivs=wartosc ktora bedzie kompromisem predkosc/jakosc.

wywal mape z reflect jesli masz ja w environment i daj kolor ciemno szary, prawie czarny, natezeniem czerni regulujesz sile odbicia ale to pewnie wiesz.

Napisano
  • Autor

Dzieki bardzo zmienilem IOR na 1 i jest ok a mam jeszcze pytanie za co odpowiada parametr subdiv i jakie sa ustawienia optymalne

Napisano

subdiv `na chlopski rozum` (czyli moj) odpowiada z jakosc materialu. czyli ma tez ogromny wplyw na czas renderingu.

optymalnie jest wtedy jak nie wyzywam kompa od najgorszych podczas renderingu :D

nie ma niestety idealnych uniwersalnych ustawien. musisz eksperymentalnie dojsc do tego. ustaw spobie jeden obiekt z danym materialem i sprawdzaj.