Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

witam,

nadeszły wakacje, mam trochę więcej czasu wolnego, więc postanowiłem ogarnąć renderowanie w v-ray'u

tak więc mam 2 pytania, a mianowicie

1. jak przebiega droga projektu z archi do v ray'a? zapisuje w archicadzie jako plik .3ds, potem odpalam w maxie i jak dalej przenieść go do v'raya? a i kiedy nakłada się textury ( w maxie czy v'rayu)?

2. jaka wersja v-raya jest najlepsza/najszybsza dla wersji 3ds Max 2009 64-bit?

bedę wdzieczny za pomoc

pozdrawiam

• Odpowiedzi 3
  • Wyświetleń 974
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Co do archicad, to robisz sobie budynek, przypisujesz np jeden materiał ścianom, inny podłodze inny sufitowi (każda grupa inny materiał), później w widoku 3D dajesz zapisz jako, *.3ds, następnie wybiersz MATERIAŁY jako "Utwórz obiekty 3D Studio zgodnie z:" i ustaw jednostkę rysunku na 1000 mm, check on dopasuje kolory do tablicy barw 3D studio i ok.

Później robisz import pliku do sceny, wywalasz standardową kamerę i słońcę i zaczyna zabawa się z poprawkami i materiałami :)

Ja tak robię przy współpracy ArchiCAD SE 2007 i maxa najnowszego.

Napisano
  • Autor

no właśnie, chodzi mi o to, jak sie nakłada warstwy, edytuje materiały itd? i jak potem to przerzucić do v-raya?

Napisano

Z postu wnioskuję, że vraya rozumiesz jako inny program.

Otóż:

1) Vray to przede wszystkim plugin i jest niemal integralną częścią MAXa (oczywiście po zainstalowaniu)

2) Jeśli chodzi o textury i materiały... niewiem jak dobrze znany ci jest MAX ale jesli zaczynasz proponuję zacząć od podstaw. Czyli: I modeling, II texturowanie, III Materiały (nie odwrotnie).

W sieci pełno jest tego typu tutoriali... chyba nawet na max3d.pl w dziale tutoriale znajdziesz tego typu porady\tutoriale.

3) Co do samego vray'a i jego wersji. Po zakupie będziesz miał do wyboru od wersji SP2 do SP5 podajże... nie wiem ja pracuje narazie na SP4 i nie narzekam... (po prostu mam pare projektów zaczętych już na SP4 i narazie się nie przenoszę na nowszy) oczywiście proponuje sciągnąć najnowszą wersje... to jak z kartami graficznymi... im nowsza tym wydajniejsza.

A co do samego przenoszenia z archicada to moim zdaniem aduko wyczerpał temat :)

Pozdrawiam.

P.S.

W razie czego pisz do mnie na priva a odpowiem ci na twoje pytania :)