Napisano 9 Lipiec 201014 l Witam mam taki problem chciałbym uzyskać efekt takiego światła jak na tym obrazku po lewej: tylko za bardzo nie wiem jakiego światła użyć próbowałem spot lightem ale krawędzie poświaty są ostre a chciałbym uzyskac taki efekt rozproszenia.
Napisano 9 Lipiec 201014 l w spot light masz opcje dotyczące kątów rozchodzenia się światła. Wychodzą wtedy jakby dwa stożki wewnętrzny o maksymalnym natężeniu światła i zewnętrzny o zerowym natężeniu (czyli nie świeci już wcale).
Napisano 9 Lipiec 201014 l Autor Aha dzięki pomęcze to, jak wiemy spot ma dość sporo parametrów do ustawienia ciekawe jakby wstawić przed niego szklany materiał i świecić caustyką.
Napisano 11 Lipiec 201014 l Jeśli tylko masz dość mocy procesora. Ele chyba łatwiej dać mapę jako projektor.
Napisano 11 Lipiec 201014 l Jeśli chodzi Ci o utworzenie efektu porównywalnego z tym jaki ma projektor w kinie albo po prostu latarka w jakimś zapylonym miejscu, to służę pomocą. 1. Na początku, zaraz po utworzeniu spotlighta, ustawiasz w rolecie dot. refletora parametr "Deacy" na Inverse Square i zostawiasz domyślną wartość 3 ( ale polecam się pobawić). 2. Potem przechodzisz do rolety Atmosferic & Effects, czy coś takiego i dodajesz efekt Volume Light 3. Klikasz setup i zmieniasz parametr Desinty na 100 Jakby cuś nie chodziło, to odpisz, wyślę jakiegoś videotutka ;) PS Mogłem coś pominąć, bo robię to z głowy, więc nie martw się, jeśli nie będzie działać...
Napisano 11 Lipiec 201014 l Autor Bacry, Avik - dzięki:), udało mi się uzyskać ten efekt możecie to zobaczyć w galerii 3d bo wrzuciłem tam salę kinową.pozdro
Napisano 11 Lipiec 201014 l Wprowadzam poprawki do mojej powyższej wypowiedzi. Ad 1. Domyślna wartość to 40 a nie 3, ale i tak warto się pobawić. Parametr Decay znajdziemy w rolecie " Intensity/Color/Attenuation" Ad 2. Roleta nazywa się Atmosferes & Effects Ad 3. Tutaj wszystko ok ;) Btw, w tej sytuacji pasuje w rolecie General Parameters zaznaczyć opcję shadows. I tak na wszelki wypadek, link do video tuta http://img21.imageshack.us/img21/7184/spotlight.mp4 Dla niewtajemniczonych : Klikamy na link prawym przyciskiem myszy, dajemy zapisz element docelowy jako - *.mp4, zapisujemy na dysku i już!
Napisano 12 Lipiec 201014 l Widziałem prackę. Co do renderingu, niech prowadzi Cię ktoś inny, bo ja też dopiero zaczynam, ale chyba nie jest źle ;). Co do projektorka, to widzę, że wyszło, jak należy ;)