Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam mam taki problem chciałbym uzyskać efekt takiego światła jak na tym obrazku po lewej:

3292360626_c54936fd2d.jpg

tylko za bardzo nie wiem jakiego światła użyć próbowałem spot lightem ale krawędzie poświaty są ostre a chciałbym uzyskac taki efekt rozproszenia.

• Odpowiedzi 7
  • Wyświetleń 1,2k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

w spot light masz opcje dotyczące kątów rozchodzenia się światła. Wychodzą wtedy jakby dwa stożki wewnętrzny o maksymalnym natężeniu światła i zewnętrzny o zerowym natężeniu (czyli nie świeci już wcale).

Napisano
  • Autor

Aha dzięki pomęcze to, jak wiemy spot ma dość sporo parametrów do ustawienia ciekawe jakby wstawić przed niego szklany materiał i świecić caustyką.

Napisano

Jeśli chodzi Ci o utworzenie efektu porównywalnego z tym jaki ma projektor w kinie albo po prostu latarka w jakimś zapylonym miejscu, to służę pomocą.

1. Na początku, zaraz po utworzeniu spotlighta, ustawiasz w rolecie dot. refletora parametr "Deacy" na Inverse Square i zostawiasz domyślną wartość 3 ( ale polecam się pobawić).

2. Potem przechodzisz do rolety Atmosferic & Effects, czy coś takiego i dodajesz efekt Volume Light

3. Klikasz setup i zmieniasz parametr Desinty na 100

Jakby cuś nie chodziło, to odpisz, wyślę jakiegoś videotutka ;)

PS Mogłem coś pominąć, bo robię to z głowy, więc nie martw się, jeśli nie będzie działać...

Napisano
  • Autor

Bacry, Avik - dzięki:), udało mi się uzyskać ten efekt możecie to zobaczyć w galerii 3d bo wrzuciłem tam salę kinową.pozdro

Napisano

Wprowadzam poprawki do mojej powyższej wypowiedzi.

Ad 1. Domyślna wartość to 40 a nie 3, ale i tak warto się pobawić. Parametr Decay znajdziemy w rolecie " Intensity/Color/Attenuation"

Ad 2. Roleta nazywa się Atmosferes & Effects

Ad 3. Tutaj wszystko ok ;)

Btw, w tej sytuacji pasuje w rolecie General Parameters zaznaczyć opcję shadows.

I tak na wszelki wypadek, link do video tuta

http://img21.imageshack.us/img21/7184/spotlight.mp4

Dla niewtajemniczonych : Klikamy na link prawym przyciskiem myszy, dajemy zapisz element docelowy jako - *.mp4, zapisujemy na dysku i już!

Napisano

Widziałem prackę. Co do renderingu, niech prowadzi Cię ktoś inny, bo ja też dopiero zaczynam, ale chyba nie jest źle ;). Co do projektorka, to widzę, że wyszło, jak należy ;)