Napisano 23 Lipiec 201014 l Witam! Mam pewien problem ktory owszem moze sie komus wydac glupi ale ja nie wiem jak go rozwiązac. Otóż chcialbym sprobac sił w projektowaniu samochodów i stworzyc cos podobnego z tego tutoriala:(Zaawansowany modeling w 3ds MAX-http://motionfreaks.pl/tutoriale/sieciowe/196-zaawansowany-modelling-w-3ds-max.html). I w tym problem ze kiedy chce sklonowac plane'a(SHIFT i Klonuje) to po tym wyskakuje mi okienko z opcjamii klonowania, a kolesiowi w tutorialu nie(jakby co to poczatek 3 czesci). Wiec mam pytanie jak to klonowac zeby to okienko nie wyskakiwało albo jak je wylaczyc. Z gory dzieki za pomoc.
Napisano 23 Lipiec 201014 l Po pierwsze, to masz helpa w maksie pod F1. Okienko ma wyskakiwać, bo zaznaczasz tam pewne ważne opcje klonowania - copy, instance i reference. Po drugie, kolesiowi w tutorialu nie wyskakuje okno, bo przeoczyłeś fakt, że koleś wszedł w edycje edge w edit poly. On nie klonuje już obiektów, tylko ekstruduje edge konkretnego obiektu (plane skonwertowanego do edit poly), tworząc geometrię autka. Robi się to tak jak klonowanie, zaznaczasz edge i przeciągasz z shiftem. Mam nadzieję, że pomogłem.
Napisano 24 Lipiec 201014 l Autor heh troche trwalo nim zajarzyłem oco chodzi ale w koncu sie domyśliłem i rozpoczalem prace nad moim Maluszkiem xD. dziex za pomoc. Jak cos to bede pytał i szybko to forum ode mnie nie odpocznie xD
Napisano 24 Lipiec 201014 l Autor mam jeszcze jeden problem i ze by nie spamowac i zakladac nowego tematu zapytam tu. Dlaczego po jakimś czasie i tylko czasami przy zmianie kamery (orbitowanie przesuwanie itd.) znikaja mi wszystkie elementy sceny(wczoraj sie bawilem caly dzien i takiego czegos nie miałem). CZy to przegrzana grafika czy jakas opcja w menu(na forum znalazlem aby wylaczyc opcje display culling ale mialem wylaczona i po wlaczeniu tez niewiele dawała). mam nadzieje ze ktos wie o co chodzi bo zara wpadne w szał z tym progrem...