Napisano 29 Lipiec 201014 l Witam, mam dwa pytanka co do modelowania. Pierwsze: Mam obiekt który wygląda o tak: Żeby zachować twarde krawędzie przy turbosmoothie porobiłem dodatkowe edge przy brzegach i niby wszystko gra ale po turbosmoothie robią mi się tam takie jak gdyby smugi, wygląda to jakby siatka była tam strasznie naciągnięta. Zawsze tak uzyskuję twarde krawędzie i prawie zawsze dzieje mi się coś takiego. Jest to ledwo widoczne więc nie przeszkadzało mi do tej pory, jednak stwierdziłem ze muszę coś po prostu robić nie tak i kiedyś ten problem może mi uprzykrzyć życie. Tak wygląda geometria po zbliżeniu: Oraz drugie pytanko. Mam siatkę które z tych czy innych powodów wygląda tak: Czy znacie jakiś modyfikator, skrypt lub plugin, dzięki któremu można by automatycznie "rozbić" te gęste miejsca siatki i zrobić tak, żeby wszystkie poly były mniej więcej podobnej wielkośći? Topologia może się zmienić całkowicie, ważne żeby zachować tą samą liczbę wierzchołków. Z góry dzięki za podpowiedzi :) Pozdrawiam!
Napisano 30 Lipiec 201014 l Z tymi pierwszym, to ja zawsze się jednak staram zaczynać od czamfera, trzymając się quadsów (jak gdzieś ich nie ma, to je cutem zrobie, albo connectem gdzieś wewnątrz podziału czamfera trzepne, albo gdzieś wywale edge). A dopiero jak to nie działa na żadne sposoby, to się wspomagam support edgem. Po prostu nie mam wtedy podzielonej aż tak bardzo całej siatki, tylko w miejscu gdzie mi to niezbędne. Z tym, że ja laik jestem ;) A w tym konkretnym przykładzie, wszystko się chyba rozchodzi o to, że masz tam nierównomiernie rozłożone te edgsy, które odpowiadają za dane ugięcie. U mnie tego problemu teraz nie ma (robione Twoją metodą, ale z równiejszym rozłożeniem support edge): A co do tego drugiego, to sam bym się chętnie dowiedział. Ale znając życie, takie skrypty jeśli istnieją, będą więcej psuły, niż pomagały. Mam nadzieję, że choć troszkę pomogłem.
Napisano 3 Sierpień 201014 l Autor dzięki za pomoc cide:) ja zawsze robię supporty edge bo po chamferach jest masa cięcia i kombinowania hehe. Też jestem laikiem :) A czy ktoś ma może jeszcze pomysł co zrobić z drugim problemem?
Napisano 4 Sierpień 201014 l to jest siatka po wygładzeniu tak ?? masz siatke bez ale strzelam że są gdzieś niechciane 5 lub więcej katy lub nierówno rozprowadzona siatka.