Napisano 17 Maj 200420 l Czy ktoś mi może powiedzieć czy można programowo zmieniać ustawienia Master/Slave w dyskach, tzn bez grzebania w kablach
Napisano 17 Maj 200420 l Autor może źle się wyraziłem. Chodzi mi o to żeby można było odpalać system raz z jedenego dysku a raz z drugego
Napisano 17 Maj 200420 l to wcale nie musisz sie bawic w mastery. kazda winda nt ma boot manager w ktorym ustawiasz sobie domyslny system itp. domyslam sie jednak ze chodzi o tandem xp i linuxa a na tym ostatnim sie nie znam. poszukaj w googlach wpisujac: linux xp boot
Napisano 17 Maj 200420 l Autor Nie bardzo :). Chodzi o 2 Xpeki instalowane osobno i podpięte teraz do jednego kompa. I bajer polega żeby raz można było jednego odpalić a raz drugiego bez przepinania kabli :)
Napisano 17 Maj 200420 l no to normalnie instaluj. na odpalonej windzie wsadz cd, setup.exe, nowa instalacja i podaj inna partycje/dysk.
Napisano 17 Maj 200420 l Autor To nie ja instalowałem. Qmpel wyjechał i zostawił mi dysk. Ja mam parę ciekawych progsów i on też i chodzi o to że przecież przez najbliższy month nie będę 3 razy dziennie przepinał szyn
Napisano 17 Maj 200420 l control palnel > system > advanced > startup and recovery twoj master, jego slave, moze wykryje drugi system to wyskoczy okienko z wyborem partycji, moze pojawi sie dopiero pod winda w miejscu co podalem wyzej. moze tez nie za dzialac ;)
Napisano 17 Maj 200420 l Orion uwazaj bo zrypiesz qumplowi XP-ka jak go odpalisz na swoim kompie - takie numery nie przechodza z w2k i wxp - zeby odpalac z jednego dysku na roznych kompach! No przynajmniej mnie sie to nigdy nie udalo
Napisano 17 Maj 200420 l Autor Nie no spox już kiedyś robiliśmy takie roszady. Dalej męczę się z boot.ini może w necie coś znajdę
Napisano 19 Maj 200420 l Autor Rozważań nad dyskami ciąg dalszy :) Kto wie dlaczego po sformatowaniu dysku w facie rozmiar zgada się co do joty, a po sformatowaniu w ntfs rozmiar jest mniejszy o ok 150 mb ??
Napisano 19 Maj 200420 l Ja to w ogóle kiedyś podpiołem dysk kolegi z XP - odpaliłem swojego XP\'ka niby wszystko ładnie... odpinam dysk i ... mój XP się nie odpala. A z dyskami innych osób to setki razy działało. Ale miałem opad szczeny...Skończyło się na reinstalacji XP. Od tamtej pory jak ktoś dysk przynosi to odpalam Win98SE :-)
Napisano 24 Maj 200420 l mozesz bios - i tam ustawiasz zeby sie bootowal albo z hd0 albo hd1 ( czy jak masz to tam oznaczone) jest na prawie kazdej plycie glownej taka opcja. a co do boot menagerow nie nie radze, po 3 dniowym wojnach o odzyskanie mbr nie radze nikomu tam majstroac, bo maly blad i masz po dysku.