Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

musze sobie zlozyc tani komp tylko do renderowania. tani i szybki.

dysk mam, grafe jakas mam, ram ddr400 mam. potrzebuje szybkiego proca i taniej plyty.

wstepnie celuje w p4 2.8 ht, jaka najtansza plyte do niego polecacie? musi obslugiwac ram ddr 400 i miec sieciowke. czy chipset mobo ma wplyw na czas renderingu?

moze jakis amd bedzie szybszy od powyzszego w porownywalnej cenie?

edit: fsb oczywiscie 800hz. glownie chodzi mi o cipset czy ma wplyw na wydajnosc proca ;)

• Odpowiedzi 4
  • Wyświetleń 779
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

jak nikt nie chce to ja sie wypowiem :-)

chipset oczywiscie ma wplyw na wydajnosc proca ale nie jest on jakis wielki. roznica miedzy intelem, sisem czy via bedzie wynosil max max 5 % i jezeli chodzi o pentiumy to nie polecam via. posiadalem kilka plyt od via poczawszy na chipsetach p4x266 , 333 i z kazda mialem jakis problem, a tu sie proc przegrzewa a tu fsb nie wskakuje na 133 choc jest zworka itp. za to polecam z cala odpowiedzialnoscia sisa. wkurzony posprzedawalem plyty via i kupilem na sisie 648 (jeszcze bez HT) i wszystkie problemy jak reka odjal. co do chipsetu intele to sie nie wypowiem bo nie mialem.

ale radzilbym ci sie zastanowic jednak nad przejsciem na amd. zaoszczedzisz sporo pieniedzy a chipsety na nforce 2 nvidi sa naprade dobre a i procesory amd sa tansze i wcale nie mniej wydajne. ja posiadajac p4 chetnie zamienilbym go na jakiegos amd.

Napisano

ok, chip ma wbrew pozorom duze znaczenie. dla pentiuma najlepiej kupic plyte na chipie intelowskim. w sumie zawsze tak bylo. najwydajniejszy jest i875p ale jest rownoczesnie masakrycznie drogi. jesli chcesz kupic dobra a zarazem tania plyte pod p4 to polecam MSI PT880 Neo na chipie VIA. jest on troche mniej wydajny od intelowskiego ale bodajze dwa, trzy razy tanszy... w sumie wydajnosc gorsza o pare procent ale cenowo bez porownania.

plytka ta obsluguje fsb800, ma wbudowany lan a nawet obsluguje dwukanalowe ddry 400mhz. i najwazniejsze- kosztuje ok 350 zeta. plyty na i875p zaczynaja sie od 800zeta. podobne wydajnsciowo do tej msi plytki na intelowskim i865p sa srednio o stowe drozsze.