Napisano 11 Sierpień 201014 l Tak jak w temacie. Czy jest możliwe Wyłączanie odbić źródła światła na materiale. Chodzi mi o coś takiego że mam np. proste okno, w które wstawiam vray plane jako zródło światła, wszytko jest ok jednak na parkiecie high glossy widać białą plame, a nie "coś" z eniviromentu. Da rade to jakoś wyłączyć? vray 1.5 sp5 max 9
Napisano 11 Sierpień 201014 l W mentalu była taka opcja, vray z tego co wiem takowej nie posiada... Możesz kombinować z exclude tego vray plane'a.
Napisano 11 Sierpień 201014 l w opcjach swiatla zrob invisible, wtedy sam plane zniknie w odbiciach... a bedzie nadal swiecic
Napisano 11 Sierpień 201014 l tjviking: Chyba wyłączyć affect reflection. Włączając invisible światło nie będzie widoczne bezpośrednio, a tu chyba chodzi o odbicia... Ja bym to zrobił tak: Skopiował bym to światełko delikatnie przesuwając go do przodu, w jednym wyłączył affect reflection, a w drugim dał exclude na tę podłogę i wyłączył affect diffuse. Teraz będzie oświetlenie z okna, ale bez refleksów na podłodze.
Napisano 11 Sierpień 201014 l Autor hmm...próbuje ale coś nie wychodzi. Dodam że mam wokół budynku "opaskę" na której mam nałożoną mapę z panoramą w vraylight. Chciałbym żeby coś z tego enviromentu się odbiła w podłodze Edytowane 11 Sierpień 201014 l przez cucsoniuss
Napisano 11 Sierpień 201014 l nie mam tu maxa, wiec pisze jak pisze w prawym panelu w vray lighcie masz ptaszki - zaznacz invisible - odznacz (affect)reflections Będzie świecił, a nie będzie go widać w odbiciach ani bezpośrednio.