Lorilay Napisano 13 Sierpień 2010 Share Napisano 13 Sierpień 2010 Witam - mam dosyć skomplikowany problem - może mądre głowy na forum znajdą rozwiązanie ;) Dostałam scenę do zrobienia wizualizacji - model, mapy, w środku ustawione kamery i światła - wszystko. W zasadzie chciałoby się powiedzieć - wystarczy kliknąć "render"... Ustawienia vray-a z pliku pokazują się jak podstawowe w każdej nowej scenie - nie ma zaznaczonego GI, wszystko w default'owych opcjach. Jeśli wyłączę renderowanie ukrytych świateł - a wszystkie światła w scenie są odkryte (a przynajmniej tak to wygląda) - render wychodzi czarny. Jeśli włączę renderowanie ukrytych świateł - scena renderuje się w jeden konkretny sposób (nie wychodzi to za dobrze - stąd chęć pokombinowania w ustawieniach) - niezależnie od zmian w kamerze (ekspozycja, czas naświetlania itd) i w świetle (vray-sun bez sky)... jeśli wykasuję sun'a i kamery i dam swoje - nowe - scena wychodzi na maxa przepalona i tak samo - nie mogę nic z tym zrobić choćbym maksymalnie zmieniała wartości... wszystko poodmrażane, nic nie ukryte... i nie mam bladego pojęcia jak z tym walczyć i czego nie widzę... w sumie miałam dodać trochę obiektów których brakowało i kliknąć "render" a tu takie kwiaty... any idea?... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lorilay Napisano 17 Sierpień 2010 Autor Share Napisano 17 Sierpień 2010 widzę, że ciężko z koncepcją ;) Jeszcze zauważyłam w okienku vraya, że pisze o renderowaniu 2 świateł... a w scenie mam tylko sun. Przy hidden lights włączonym wychodzi w miarę normalny obrazek. Przy hidden light wyłączonym i włączonym samym sun - wychodzi czarny screen + białe spoty światła w kilku miejscach (tam gdzie są świetliki n.p.) a czy jest możliwość zresetowania w maxie wszystkich ustawień świateł i kamery do zera? Bo jakoś nigdy tego nie potrzebowałam, a może to by pomogło...? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mkeruj Napisano 17 Sierpień 2010 Share Napisano 17 Sierpień 2010 Możesz mieć pozmieniane Receive/Generate GI w konkretnych obiektach, daj CTRL-a i 1 dla obu. To że dwa światła to normalne, jedno jest defaultowe. Daj skriny, może ktoś coś zobaczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lorilay Napisano 3 Wrzesień 2010 Autor Share Napisano 3 Wrzesień 2010 tak... coś było pokombinowane w receive/generate GI... dzięki wielkie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
magmauaziel Napisano 13 Styczeń 2012 Share Napisano 13 Styczeń 2012 mam chyab ten sam problem. gdzie jest to receive/generate GI? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stormwind Napisano 13 Styczeń 2012 Share Napisano 13 Styczeń 2012 magmauaziel zaznacz problemowe obiekty, kliknij prawym klawiszem i wybierz v-ray properties Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi