Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam - mam dosyć skomplikowany problem - może mądre głowy na forum znajdą rozwiązanie ;)

Dostałam scenę do zrobienia wizualizacji - model, mapy, w środku ustawione kamery i światła - wszystko. W zasadzie chciałoby się powiedzieć - wystarczy kliknąć "render"...

Ustawienia vray-a z pliku pokazują się jak podstawowe w każdej nowej scenie - nie ma zaznaczonego GI, wszystko w default'owych opcjach.

Jeśli wyłączę renderowanie ukrytych świateł - a wszystkie światła w scenie są odkryte (a przynajmniej tak to wygląda) - render wychodzi czarny.

Jeśli włączę renderowanie ukrytych świateł - scena renderuje się w jeden konkretny sposób (nie wychodzi to za dobrze - stąd chęć pokombinowania w ustawieniach) - niezależnie od zmian w kamerze (ekspozycja, czas naświetlania itd) i w świetle (vray-sun bez sky)...

jeśli wykasuję sun'a i kamery i dam swoje - nowe - scena wychodzi na maxa przepalona i tak samo - nie mogę nic z tym zrobić choćbym maksymalnie zmieniała wartości...

wszystko poodmrażane, nic nie ukryte...

i nie mam bladego pojęcia jak z tym walczyć i czego nie widzę... w sumie miałam dodać trochę obiektów których brakowało i kliknąć "render" a tu takie kwiaty...

any idea?...

• Odpowiedzi 5
  • Wyświetleń 1,9k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano
  • Autor

widzę, że ciężko z koncepcją ;)

Jeszcze zauważyłam w okienku vraya, że pisze o renderowaniu 2 świateł... a w scenie mam tylko sun. Przy hidden lights włączonym wychodzi w miarę normalny obrazek. Przy hidden light wyłączonym i włączonym samym sun - wychodzi czarny screen + białe spoty światła w kilku miejscach (tam gdzie są świetliki n.p.)

a czy jest możliwość zresetowania w maxie wszystkich ustawień świateł i kamery do zera? Bo jakoś nigdy tego nie potrzebowałam, a może to by pomogło...?

Napisano

Możesz mieć pozmieniane Receive/Generate GI w konkretnych obiektach, daj CTRL-a i 1 dla obu.

To że dwa światła to normalne, jedno jest defaultowe.

Daj skriny, może ktoś coś zobaczy.

Napisano
  • Autor

tak... coś było pokombinowane w receive/generate GI...

dzięki wielkie.