Godzil Napisano 17 Sierpień 2010 Napisano 17 Sierpień 2010 Hell'o Wielokrotnie spotykałem się z hasłem "renderowałem coś na kilka razy", robimy tak kiedy nasza scena nie pociąga wszystkich modeli, efektów etc. na jednym renderze. I mam teraz scenę w której mam sporo glossów a dodatkowo samochód, na który nadać chciałem motion blur (oczywiście VRay). Scena renderuje się kolosalnie długo, więc chciałbym zrenderować autko osobno a blur nadać np. w photoshopie. Pytanie, jak to zrobić z zachowaniem świecenia, odbić czy cieni na autku? Schowanie obiektów poza autem oczywiście nie daje nic a potrzebuje go mieć jakby wyselekcjonowanego... na pewno wiecie o co mi chosi... Będę wdzięczny za pomoc.
Orangegraphics Napisano 17 Sierpień 2010 Napisano 17 Sierpień 2010 hasła do szukania: render passes, passes, pass, composition. hasła do szukania na spot3d: render elements.
Godzil Napisano 17 Sierpień 2010 Autor Napisano 17 Sierpień 2010 (edytowane) Ja wiem czym mniej więcej są "render elements" ale nie bardzo umiem z tego skorzystać aby uzyskać w.w. efekt. No ale mimo to dzięki za... pomoc... Doczytałem się dwóch rzeczy: jedna mówi o tym, że max w przeciwieństwie do np. Maya czy XSI nie posiada możliwości renderowania samych obiektów zachowując ich GI cienie itp. Drugi tekst wyjaśnia działanie opcji SELECTED w AREA TO RENDER w okienku RENDERED FRAME. Jednak mimo zaznaczonej tej opcji VRay renderuje mi wszystkie obiekty normalnie. Czy to działa tyko dla MENTAL'a? :( Edytowane 17 Sierpień 2010 przez Godzil
Orangegraphics Napisano 17 Sierpień 2010 Napisano 17 Sierpień 2010 jest opcja następująca: http://spot3d.com/vray/help/150SP1/tutorials_anim.htm
cieply Napisano 17 Sierpień 2010 Napisano 17 Sierpień 2010 (edytowane) też mam podobny problem z tym że ja wyrenderowałem cała scene bez jednego elementu i teraz głowie się jak ten element dokleić... znalazłem coś takiego http://cg.tutsplus.com/tutorials/workflow/compositing-v-ray-render-layers-in-photoshop/ Edytowane 18 Sierpień 2010 przez cieply
Hynol Napisano 18 Sierpień 2010 Napisano 18 Sierpień 2010 Tiaaa.. Jak na pierwsze przebiegnięcie oczami po tekście znajduje się taki kwiatek: "I prefer TGAs to JPGs as they are 32-Bit, and can hold much more color Information than the normal 8-Bit JPG file. Another bonus is that they support having a built-in alpha channe." To człowiek zaczyna wątpić w jakość owego tutka, bo niestety można się nauczyć źle pewne rzeczy robić i potem utrudnia się sobie pracę.
Rekomendowane odpowiedzi