Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Hell'o

Wielokrotnie spotykałem się z hasłem "renderowałem coś na kilka razy", robimy tak kiedy nasza scena nie pociąga wszystkich modeli, efektów etc. na jednym renderze. I mam teraz scenę w której mam sporo glossów a dodatkowo samochód, na który nadać chciałem motion blur (oczywiście VRay). Scena renderuje się kolosalnie długo, więc chciałbym zrenderować autko osobno a blur nadać np. w photoshopie. Pytanie, jak to zrobić z zachowaniem świecenia, odbić czy cieni na autku? Schowanie obiektów poza autem oczywiście nie daje nic a potrzebuje go mieć jakby wyselekcjonowanego... na pewno wiecie o co mi chosi...

Będę wdzięczny za pomoc.

• Odpowiedzi 5
  • Wyświetleń 955
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano
  • Autor

Ja wiem czym mniej więcej są "render elements" ale nie bardzo umiem z tego skorzystać aby uzyskać w.w. efekt. No ale mimo to dzięki za... pomoc...

Doczytałem się dwóch rzeczy: jedna mówi o tym, że max w przeciwieństwie do np. Maya czy XSI nie posiada możliwości renderowania samych obiektów zachowując ich GI cienie itp.

Drugi tekst wyjaśnia działanie opcji SELECTED w AREA TO RENDER w okienku RENDERED FRAME. Jednak mimo zaznaczonej tej opcji VRay renderuje mi wszystkie obiekty normalnie. Czy to działa tyko dla MENTAL'a? :(

Edytowane przez Godzil

Napisano

Tiaaa.. Jak na pierwsze przebiegnięcie oczami po tekście znajduje się taki kwiatek:

"I prefer TGAs to JPGs as they are 32-Bit, and can hold much more color Information than the normal 8-Bit JPG file. Another bonus is that they support having a built-in alpha channe."

To człowiek zaczyna wątpić w jakość owego tutka, bo niestety można się nauczyć źle pewne rzeczy robić i potem utrudnia się sobie pracę.