Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Od paru tygodni staram się opanować render VRay for sketchup aby mieć solidne podstawy przed wejściem w świat 3Ds maxa. Program ten odpowiada mi swoją lekkością i intuicyjnością. Mam jednak kilka problemów które uniemożliwiają mi tworzenie coraz lepszych renderów.

1. Sprawa ciągłości geometrii. Przykładzik ubogi ale doskonale pokazuje o co mi chodzi. Mianowicie. na poziomie sketchupa dzięki opcji "smooth/soften" powierzchnia "lustrzana" iPoda wygląda bardzo płynnie i jednolicie. Natomiast render pokazuje "segmenty" z jakich naprawdę się składa. To samo wyłazi na kulach i wszelkich opływowych obiektach. Czy jest jakiś sposób aby bez konstruowania całej geometrii od początku przy zastosowaniu większej liczby segmentów w poszczególnych łukach, uzyskać efekt płynności powierzchni ?

W Maxie nie ma takich problemów ? Czy max korzysta z łuków "prawdziwych" czy składających się z segmentów?

ipody.jpg

2. Sprawa DOF. Czemu nie mogę zmienić Aperture? Jak inaczej stworzyć porządne zamglenie obiektów położonych za i przed miejscem wyostrzenia?

kupans.jpg

3. Kwestia sprzętu. Mam ASUS P5k Pro, e8200 Box, Zotac Amp 8800 512mb, 4gb am ocz titanium. Czy podkręcenie procka zwiększy efektywność renderowania?

• Odpowiedzi 2
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Popular Days

Top Posters In This Topic

Napisano

1. tak, ale na potrzeby renderingu można ją odpowiednio zagęscić - zwykle poziom zagęszczenia zależy od tego jak długo chcemy czekać na efekt albo jak bardzo nam zależy na jakości.

3. tak, ale nie jakoś rewolucyjnie (czyt. ok 20%) przy zachowaniu stabilności.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Wykorzystujemy cookies. Przeczytaj więcej Polityka prywatności