Napisano 24 Wrzesień 201014 l Zastanawiam się nad technicznym aspektem tworzenia ubrań dla postaci. Od pewnego czasu dłubie sobie w wolnych chwilach postać. Nie wiem jak rozplanować siatkę ubrań, pasków itd. Czy postać i ubrania muszą być jedna bryłą czy lepiej robić to oddzielnie? Jeśli oddzielnie to czy niewidoczne elementy ciała usuwać? Jeśli jest to np jakaś suknia gdzie przylega ona do ciała a na dole jest luźna to czy modelować też całość wnętrza takiej sukni? Pytam bo nigdy nie robiłem postaci;]
Napisano 24 Wrzesień 201014 l Osobna bryła jeśli potrzeba. Jeśli pasek jest np. na klacie to osobna jest niepotrzebna na lowpoly. Ukrywać mesh pod spodem zależnie od potrzeb, nie robić w środku jak nie potrzeba, korzystać z dwustronnych face-ów na sukienkach. Zwisająca szmatka w przypadku Twojego modelu jest okej, o ile jest są to pojedyńcze poly. Paski i klamra na klacie mogą być na texturze, tak samo pasek na biodrach i wciecia na przedramionach od rękawic. O ile bryła za bardzo nie odstaje, nie modelujemy low tylko palimy lub malujemy na texturce. Siatka na dłoniach za gęsta, na twarzy też, nie ma potrzeby takiego ładowania geometrii o ile ten model to low. Widze ze masz 17k, rozumiem, że to nie skończone jeszcze i nie zoptymalizowane, ale z tym co masz powienieneś się zmieścić w 5k z powodzeniem. Najlepiej zrobic najpier highpoly, później retopologie dla low. Przykładowy workflow: http://en.9jcg.com/comm_pages/blog_content-art-180.htm W tym przypadku kolo ma paski od kabury na osobnym meshu, minusem jest to, że nieco więcej poly i nieco trudniej się skinuje, plusem jest, że można tę kaburę zdjąć w razie potrzeby oraz, że geometria jednak swój efekt robi. Podsumowując, osobna kabura była dobrym ruchem:) Pozdrawiam, sorki za zamęt stylistyczny ale na szybko naklepałem:) Edytowane 24 Wrzesień 201014 l przez Levus
Napisano 24 Wrzesień 201014 l Autor Dzieki za rady. Jeszcze jedno. Nie wiem jak rozwiązać siatkę w miejscu gdzie suknia przylega do piersi. Do samych piersi przylega a między nimi powinna znajdować się wnęka z pustym miejscem. Czy ta wnękę modelować czy zostawić pustą bez żadnych face'ów?
Napisano 24 Wrzesień 201014 l No wnękę chyba powinieneś wymodelować, ja bym potraktował ten element jako jednolitą bryłę z wcięciem w dekolcie.