Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

otoz zrobilem powiedzmy jakis obiekt np. lampke i chce aby na podloze rzucany byl cien ? jak to zrobic ? ewentualnie mozecie podac tutka ? na max3d.pl sprawdzalem ale albo jestem slepy albo nie ma

• Odpowiedzi 5
  • Wyświetleń 1,7k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Nie jestem pewien czy dobrze rozumie ale jak chodzi ci poprostu o włączenie rzucania cieni to we własciwosciach światła włącz Cast Shadows...., ale to pewnie o coś innego ci chodzi (ale o co?)

Napisano

Cien - Jest to obszar do ktorego nie dochodzi swiatlo .

wg. mnie lampka ma swiecic , a nie rzucac cien ... a jesli chcesz zeby swiatlo bylo zatrzymywane przez jakis przedmiot (tj zostawal cien ) to w opcjach swiatla(mozesz je ustawiac zanim stworzysz swiatlo , albo jak wybierzesz utworzone juz swiatlo , klikajac na panel modify ) (jakiego kolwiek) i dalej --> shadow parametrs --> object shadows , zaznacz on i bedzie chyba to o co Ci chodzi ;P

Mysle ze jezeli chodzilo Ci o zwykly cien , to sie polapiesz ....

Napisano

No właśnie koledzy powyżej ujeli wszystko co dotyczy twojego pytania. A ja mam do ciebie pytanie, czy ty w ogóle dodajesz jakieś źródło światła?

Napisano
  • Autor

ok sorry ze zrobilem tyle zamieszania, juz do tego doszedlem, Bacry: oczywiscie, ze tak. beztego praca by byla do wiecie czego. sorry za zamieszanie.