Jump to content

Ustawienia opcji w Maya 2010

cg_monkey

Recommended Posts

Hej,

mam dość dziwny problem z opcją 'select edge'. Mianowicie kiedy wybieram opcję 'edge' i próbuję zaznaczyć wybraną prze zemnie krawędź - nie mam takiej możliwości:/ Zaznacza się zupełnie inny oboekt. Jedyne co mogę zrobić to 'Object Mode'. Używam Maya już od jakiegoś czasu i jest to dla mnie zupełna nowość.Próbowałam już wszystkich znanych mi tików i nic.

Myślałam, że problem dotyczy tylko tego jednego projektu, otworzyłam wiec inny i pojawił się ten sam problem.

Proszę o jakąś dobrą rade. Terminy gonią a ja utknęłam:(

Hmmm..

nic nie wpada mi do głowy, oprócz może próby pokombinowania w preferences/selection albo preferences/modeling.

Może spróbuj też zaznaczyć te edge przez menu pod prawym przyciskiem, potem przez Select/edge, a potem sprobuj klawiszem f10, może wyjdzie którymś z tych sposobów. Wiem, że to niby oczywiste.

Jeśli nie to szybciej reinstalnąć majkę niż się szczypać.

Co wam powiem, że pomogło 'export selection'. Importowałam w nowym oknie i zadziałało. Jest tylko jeden haczyk, wciąż niezupełnie działa kiedy mam zaznaczone 'wireframe on shaded'. Dziwne to ale jeszcze nie doszłam do tego jak to naprawić. Grunt, że mogłam ruszyć z projektem:)

Dzięki za porady:)