Napisano 13 Październik 201014 l Witam Wszystkich, Jestem rookie jeżeli chodzi o maxa i mam pytanko, na które nie znalazłem konkretnej odpowiedzi. Mam zrobione 3 pomieszczenia w 3 oddzielnych plikach max-owych i chciałbym policzyć wszystkie ujęcia z każdego pomieszczenia, tak, żeby się samo zapisało po policzeniu i wszystko to na jednym PC (tak jak ma to miejsce z batch renderem w przypadku jednego pliku). Wiem, że jest coś takiego jak backburner, ale wszędzie piszą o tym jako renderingu sieciowym a ja mam tylko jedną maszynę:/. Proszę o pomoc. pozdro
Napisano 13 Październik 201014 l Możesz wykorzystać backburnera do ustawienia kolejki renderingu. Odpal Backburner manager, server i monitor. Treaz w każdym pliku sceny zaznacz ptaszka przy "Net Render" w rolecie common ustawien renderera. Klikasz render, łączysz się z serverem i tak dla kazdego pliku. Mam nadzieję, że coś zrozumiesz z tego ;) Pozdro i powodzenia
Napisano 13 Październik 201014 l mozesz spokojnie wykozystac backburnera na 1 maszynie. Odpalasz backburn managera, potem z maxa po koleji dodajesz prace tak jakbys dodawal do network renderingu, jak juz wszystko dodasz, wylanczasz maxa, odpalasz backburner server i on sobie liczy te prace ktore dodales do managera.
Napisano 14 Październik 201014 l Autor Wielkie dzięki;) Jak wrócę do domu to sprawdzę i dam znać jak mi poszło:) pozdro
Napisano 14 Październik 201014 l Autor Jeszcze jedna sprawa odnośnie backburnera. Czy w renderingu sieciowym, mając 10xPC muszę posiadać na każdym oddzielnego maxa, żeby móc liczyć na jednym, korzystając z mocy pozostałych 9??:) pozdro
Napisano 14 Październik 201014 l Jeżeli renderujesz w mental ray'u to na pozostałych maszynach wystarczy mieć zainstalowaną satelitę mentala. Niestety nie udało mi się rozgryźć jak ją zainstalować. Jakby ktoś znał odopwiedź na to pytanie to będe wdzięczny :) Dlatego ja na pozostałych kompach instaluje wersję trial. Nawet jak trial się skończy to renderować da radę :) Zgodnie z licencją możesz w sieci renderować na 6 rdzeniach (oprócz tego co masz na głównym kompie).
Napisano 14 Październik 201014 l Autor Hej Blinq, Mógłbyś opisać mi step by step co dalej robić:), bo pierwszy raz to uruchomiłem, zrobiłem to co opisałeś i teraz się patrzę w to jak wół w malowane wrota:))?? pozdro
Napisano 14 Październik 201014 l Teraz to w domu jestem a tu nie mam max'a. Tak z pamięci to dokładnie nie dam rady chyba ;) Powiedz dokładnie w czym problem. W helpie maxa jest to dość niezle opisane. Szukaj hasła 'distributed rendering" pozdro
Napisano 14 Październik 201014 l Autor Generalnie chodzi o ustawienia. Pojawia się okno "Network Job Assignment" i co tam się ustawia itd, aż do momentu kiedy będą się liczyły na gotowo rendery. W helpie w maxie jest opisane ale przede wszystkim do mentala:/. Nie ma problemu, jak znajdziesz chwilkę to możesz i jutro opisać. Dzięki bro:) pozdro
Napisano 14 Październik 201014 l W network job assignment wybierasz serwer (localhosta) i dajesz connect. No jakoś tak w każdym bądź razie - jutro sprawdze dokładnie
Napisano 15 Październik 201014 l Autor W końcu udało się policzyć na batch renderze z 2 plików. Musiałem tylko zaznaczyć, żeby pobrał IP automatycznie, ale wyskoczył błąd często powtarzalny przy vray'u, o braku map hdri, których nawet nie używałem, i przeliczanie wizek zapętliło się. Jest gdzieś opcja do zaznaczenia, żeby ignorował takie błędy?