Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam!!

Muszę wymodelować Muzeum Architektury we Wrocławiu. Ma ktoś może jakieś bardziej specyficzne dane/zdjęcia tego budynku, bo te na googlach są marne.

Bardzo by mi się przydały jakieś dane o całych gabarytach budynku żeby zachować jak najbardziej zbliżone proporcje.

• Odpowiedzi 6
  • Wyświetleń 3,8k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

mógłbyś np. wymodelować taki obiekt na bazie zdjęcia, o ile tylko byś wiedział albo wyczuł jaki focal lenght miał aparat który to zdjęcie robił.

Jak byś chciał wiedzieć więcej o tym to napisz, bo tak sobie mi się nie chce pisać.

Napisano

Musisz wymodelować w sensie dostałeś takie zadanie w szkole, czy po prostu potrzebujesz modelu muzeum... Bo jeżeli to drugie to o ile mnie pamięć nie myli parę lat temu był konkurs na rozbudowę muzeum czy coś z tym związane... w materiałach można było uzyskać bryłowy model obiektu, możesz poszukać pod tym kątem, aczkolwiek nie było to nic rewelacyjnego a nie wiem jaki stopień uszczegółowienia Ci potrzebny.

Napisano
mógłbyś np. wymodelować taki obiekt na bazie zdjęcia, o ile tylko byś wiedział albo wyczuł jaki focal lenght miał aparat który to zdjęcie robił.

Jak byś chciał wiedzieć więcej o tym to napisz, bo tak sobie mi się nie chce pisać.

trochę niegrzecznie się wpycham, ale kolega wie coś ciekawego.

ja mam do zrobienia kościół Dominikanów z Krakowa.

elewacje + wizualizacja zewnętrza.

mógłbyś opisać coś więcej o tej technice?

fotografuje od czasu do czasu, aparat nie jest mi obcy :)

Napisano

cieply- jeżeli masz dostęp do budynku i aparat to jest jeszcze prostsze rozwiązanie, i dokładniejsze. Jest pare programów do Image Based Modelingu, które tworzą model na podstawie kliku zdjęć. Najpopularniejszy to RealViz (Autodesk), jest darmowy InSight, inne

http://www.3dcgi.com/cooltech/modeling/image-modeling.htm.

no ale jak masz tylko jedno to daj znać, wtedy jakoś pociągne temat

Napisano

oo super informacje. będę miał programiki.

ide chyba już jutro cykać zdjęcia :)

ewentualnie jakbym miał jakieś pytanie będę pisał.

dzięki za serdeczną pomoc