ptfromscr Napisano 26 Październik 2010 Napisano 26 Październik 2010 Witam, mam pytanie odnośnie licencji windowsa 7 home edition? Jak wygląda sprawa z 'legalnością' home edition w firmie (jedni mówią, że jest tylko do użytku domowego drudzy, że to kwestia okrojenia danej wersji) i jak wygląda sprawa z kupnem wersji OEM? Czy ktoś przerabiał coś takiego? Pozdrawiam, Piotr
adek Napisano 26 Październik 2010 Napisano 26 Październik 2010 Chyba było podobne pytanie w przypadku Visty. Nazwa "Home" nie ma nic wspolnego z tym, ze mozna systemu uzywac tylko do celow niekomercyjnych ipt... Home Edition to po prostu wersja Windows 7, ktora ma okrojone pewne mozliwosci. Nie ma problemu, aby wykorzystywać ten system w firmie.
olaf Napisano 26 Październik 2010 Napisano 26 Październik 2010 jest legalny. oem mozesz kupic tylko z oprogramowaniem lub kompem. nie wiem jak teraz wyglada polityka ms'a odnosnie listy sprzetu pod jaki mozesz kupic OEM.
ApaczoS Napisano 26 Październik 2010 Napisano 26 Październik 2010 Home Edition to po prostu wersja Windows 7, ktora ma okrojone pewne mozliwosci.. Dosyć istotne, szczególnie jeśli chodzi o limity pamięci: http://msdn.microsoft.com/en-us/library/aa366778(VS.85).aspx#physical_memory_limits_windows_7
ptfromscr Napisano 27 Październik 2010 Autor Napisano 27 Październik 2010 Czyli nie do końca rozumiem bo np w sklepie proline.pl można normalnie kupić wersję OEM więc czy oznacza to, że robią to 'nielegalnie'? Przy XP wystarczyło z tego co wiem przykleić naklejkę na komp a jak jest z 7-mką?
ApaczoS Napisano 27 Październik 2010 Napisano 27 Październik 2010 Czyli nie do końca rozumiem bo np w sklepie proline.pl można normalnie kupić wersję OEM więc czy oznacza to, że robią to 'nielegalnie'? Przy XP wystarczyło z tego co wiem przykleić naklejkę na komp a jak jest z 7-mką? Wszystkie licencje pozwalają na wykorzystywanie komercyjne. Jednak poczytaj o ograniczeniach danej wersji bo może się okazać, że za rok będziesz musiał zmienić na wyższą wersję i dwa razy wydasz kasę.
ptfromscr Napisano 27 Październik 2010 Autor Napisano 27 Październik 2010 (edytowane) to żeby nie zakładać wątku nowego: co może być przyczyną, że photoshop CS4 muli na windowsie 7 home 64-bit a na xp śmigał mi jak złoto przy czym na xp miałem zintegrowaną kartę a teraz mam GF9800GT 1gb 256bit? (athlon 4600+ 2.4GHZ, 4gb ram) :( Edytowane 27 Październik 2010 przez ptfromscr
Rekomendowane odpowiedzi