Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam, zakładam teczkę ze swoimi wypocinami w Max 3D. Można powiedzieć że modele mają troszkę wysoką liczbę tris, ale ja mam modelowane także wnętrze każdej broni dlatego troszkę więcej tris niż standardowo :)

Walther P38

Tris: 2174

a4stg2ubdlkt4tiz.jpg.jpg

Thompson M1A1

Tris: 4240

ulnze3qjdjtmh1xm.jpg.jpg

Sawed Off Shotgun

Tris: 2198

ttnu453ct88k652k.jpg.jpg

U.S. M1897 TRENCH GUN

Tris: 5666

g9mv9mpo9bx5jhh3.jpg.jpg

Flashbang M84

Tris: 2134

ibr1442ats8e7gts.jpg.jpg

Ingram MAC10

Tris: 3426

cgodxhs5p7kb9axx.jpg.jpg

• Odpowiedzi 5
  • Wyświetleń 1,5k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Mateogala no co ty pierwszy raz tutaj prace pokazujesz ;] daj więcej.

Napisano

Moje zdanie takie jak Erica - siatki, tekstur to w ogóle nie widać w żadnym modelu (inb4 bo ich nie ma, o to chodzi) - zamiast 10 szarych klocków zrób 1 modelik porządny, z mapowaniem jak Pan Bóg przykazał i teksturkami - jak chcesz to Ci wyślę kilka fajnych tutków odnośnie paćkania tekstur dla broni.

Bez siatki już mogę stwierdzić, że potraciłeś gdzieś triangle, korpusy wyglądają zbyt boxowato, a cylindry zbyt okrągle - jeden chamfer na brzegu nie boli, a poprawia odbiór bryły, szczególnie że nic celujesz w PSXowy polycount ;p

Ogólny odbiór giwer średni, prezentacja taka sobie - wszystkie wydają się zbyt płaskie, robisz też momentami detal który spokojnie można normalką udawać - patrz pompka w strzelbie na ten przykład. Bardzo duże zastrzeżenia mam do rękojeści i kolb - modele wyglądają jakby były zabawkowymi obrysami broni struganymi z deski - nie wkładasz konceptu na plane'a i nie obrysowujesz go splinem całego, prawda? Jak lubisz modelować bronie, to kup jakąś wiatrówkę / asg i poprzyglądaj się temu - postrzelać sobie można, załapać o co kaman w anatomice rękojeści - jak będziesz wiedział jakie zadanie ma dany element broni, to nie zapomnisz go podmodelować - już moge Ci np powiedzieć, że 'zamek' (wtf w ogóle, jest taka część w tej strzelbie?) shotguna potnie Ci rękę w okolicach kciuka, a jego kolba tak sama jak w thompsonie przestawi Ci bark.

Ale ćwicz, oglądaj referki - szukania konceptów nie kończ na znalezieniu 2 - 3 zdjęć - pozgrywaj jak najwięcej się da, oglądaj filmy na youtubie, może nawet potrzymaj w dłoni egzemplarz lub replikę jak masz możliwość - znajomość tematu nie zaszkodzi - Mój folder ze zdjęciami broni ma z 7gb, a jest tam może ze setka typów.

Co do prezentacji, to szaro i ciemno.

nawet zwykły gradient w tle (rendering -> environment -> use map -> gradient) jest lepszy od pustego tła.

Jak prezentujesz szary model, to pokaż go jako claya - szary materiał bez refleksów, wstawiony chociażby Skylight, włączone cienie na ~20/30 rayów na sampla - wydobędzie miękkim AO więcej polotu z bryły.

Jeśli już bardzo chcesz, żeby się świeciły i błyszczały jak z porcelany, to zró jakiś materiał w mental rayu z shellaca z fresnelem, co by nie było szaro, i włóż jakąkolwiek studyjną HDRkę w odbicia wtedy.

No i jeśli chodzi o Gamedev, to wypada pokazywać siatki z modelami!