Temporal Napisano 18 Listopad 2010 Share Napisano 18 Listopad 2010 Chce z takiego modelu zrobic takie cos Pierwszy pomysl mialem taki ze zaznaczam wszystkie edge daje conect i mam takie cos daje inverse selection usuwam edge (remove) i mam ladna topologie. Teraz zaznaczenie wszystkich poly i inset, usuniecie zaznaczonych poly i jest gotowe. Problem jest taki ze ta siatka jest "sztywna" i chcialbym gladsze przejscie na "oczkach". TS czy MS automatycznie zrobi mi z rombow okregi a ciachanie recznie suport edgy tak by zachowac karo jest troszke meczace. Moze znacie jakies tipsy by taka siate latwo przygotowac pod MS/TS albo inny sposob na wygladzenie tego wszystkiego. Drugi pomysl mialem taki by po conecie i uzyskaniu zadanej topologi zrobic z zaznaczenia splajny. Myslalem ze dam opcje renderable i gra gitara ale nie jest tak fajnie. Po pierwsze vertexy powstaja luzne i nie da sie ich za cholere zweldowac. Przez takie cos widac ze spline wchodzi w spline przy opcji renderable zamiast byc spojna caloscia. Po drugie jakos typ splajna jako smooth nie zmienia wcale ksztalu tych lin. Jak widac na obrazku jesli kliknie sie na danym wertexie i przesunie to sie okaze ze sa dwa i zadne weldowanie ich nie laczy. Jesli znacie jakis calkiem inny sposob by osiagnac przezemnie upragniony efekt to bede wdzieczny za kazda rade, screeny itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sebastian Ozga Napisano 18 Listopad 2010 Share Napisano 18 Listopad 2010 Polyboost miał chyba coś takiego w automacie. Connect w ten sposób krzyżuje krawędzie i max ich nie dzieli, a szkoda. Ale można to zrobić w podobny sposób, ale z dzieleniem krawędzi. Modyfikator Tesselate -> Operate on: czworokąty -> Face-Center. Problemem w tej metodzie jest usunięcie "prostych" krawędzi, ale widzę, że siateczka jest w miarę prosta, więc Edge/Loop select powinny szybko to załatwić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Smoku Napisano 18 Listopad 2010 Share Napisano 18 Listopad 2010 Co do samego połączenia ze sobą werteksów to możesz je połączyć collapse w editpoly Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Temporal Napisano 19 Listopad 2010 Autor Share Napisano 19 Listopad 2010 Ale chodzi o weldowanie vertexow w spline bo w editable poly jest normalnie. Z tego co zauwazylem to chyba taka natura splijnow ze nie da sie takich cudow robic i zawsze bedzie odzielnie. Coz widocznie malo jeszcze wiem o 3dsmaxie :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi