Napisano 22 Listopad 201014 l Witam serdecznie... Mam pytanie zwiazane z uzyciem pamieci RAM przez program 3DS w czasie renderingu gdy mam wlaczony podglad na "manadzer zadan" widze ze procesor pracuje na 100% (Quad Core) natomiast pamiec RAM wykorzystana jest zawsze max do 3.85GB. Robie juz kilkanascie prob z Vray (1.51) i zawsze to samo. Czy ktos mi moze powiedziec jak moge to zmienic aby uzywac max ilosci pamieci pozdrawiam !
Napisano 22 Listopad 201014 l Ile masz dostępnej pamięci ram? Jeśli więcej jak 4GB to potrzebujesz systemu 64-bitowego. Sz.
Napisano 22 Listopad 201014 l Autor oops... Zapomnialem dopisac najwazniejszego - mam windows xp 64 bit ... windows pokazuje 6GB - a jak wspomnialem wyzej w czasie renderingu jak wlaczam menadzer zadac tylko wykorzystuje 3.85 Edytowane 22 Listopad 201014 l przez palczak
Napisano 22 Listopad 201014 l Autor ...a ja myslalem ze skoro ma 6gb to bedzie na maxa uzywal pamieci aby przyspieszyc rendering .... no nic - skoro tak jest dobrze, to znaczy ze tak ma byc.. dzieki !
Napisano 22 Listopad 201014 l Tak informacyjnie, jak Ci zabraknie ramu podczas renderingu to pierwszym objawem będzie krztuszenie się systemu i użycie procesora zacznie spadać wraz ze wzrostem deficytu pamięci. Można to jeszcze zbalansować przez zmianę ustawień kontroli drzewa BSP przez silnik - więcej pamięci/szybszy render. Opis dla vraya RK. Edytowane 22 Listopad 201014 l przez La R
Napisano 22 Listopad 201014 l Autor dzieki La R , sprobuje pobawic sie ustawieniami tego drzewa update: Udalo mi sie zwiekszyc zuzycie ramu prawie do 4.2GB (pozniej wywala) !!! dzieki raz jeszcze LA R update 2 Czy moze mi ktos lopatologicznie wytlumaczyc do czego sluzy zakladka "Dymanic Memory Limit" Troszke sie tym zaczalem bawic i gdy przekroczylem w ustawieniach 4000 wywala mi maxa gdy vray zaczyna liczyc light cache domyslnie maz mial ustawione 2000 przy wartosciach 3000 - chodzi swietnie ponad 4000 wywala Wnioskuje ze lepiej zainwestowac w szybszy procesor niz w wieksza ilosc pamieci RAM skoro procek chodzi na maxa a ramu zawsze zostaje okolo 20% zapasu Edytowane 22 Listopad 201014 l przez palczak