Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam. Szukam w miarę dobrego efektu mgły. Juz nie raz napotkałęm się z tym tutkiem (http://www.thegnomonworkshop.com/tutorials/simple_fog/simple_fog.html).

Problem w tym, ze wg tutka w Render Options w Mental Rayu powinno byc miejsce na noda Environment Fog, a u mnie go poprostu nie ma. Przejrzalem osobna zakladke Options i tam tez nic takiego nie znalazlem.

W sumie to nie zalezy mi abym akurat korzystal z Environment Fog. Chodzi mi o taki efekt jakby.... volume fog. Ze naloze sobie na pewien obiekt i tylko w tym miejscu bedzie mgla.

Z gory dziekuje za jakąkolwiek pomoc :)

• Odpowiedzi 2
  • Wyświetleń 698
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Żeby zasymulować mgłę możesz pobawić się w opcji samego światła i wtedy masz kontrolę gdzie chcesz mieć mgiełkę w scenie. Konkretnie chodzi mi o zakładkę light effects / Lght fog np. dla point lighta. Na taką mgiełkę defaultową możesz nałożyć jakiegoś noisa ( ale niekoniecznie) i bawic sie radiusem czy kolorem / nateżeniem .

Ewentualnie jak masz więcej świateł w scenie możesz próbować z dodaniem światła typu volume light jako efektu mgły.

Dodatkowo w kamerze masz zakladke mental ray - environment / volume / Lens shaders i jeśli masz jakis dostakowy shader dla mgielki to mozesz go wstawic do environment i kombinować.

pozdro

czaps

Edytowane przez czaps

Napisano
  • Autor

Juz poradzilem sobie bez mgly, to zbyt ciezki orzech do zgryzienia na kilkanascie godzin deadline'u.

Swoja droga opcja Environment Fog pojawia sie tylko w Maya Software (czy hardware, juz nie pamietam). I wtedy nalezy sobie stworzyc noda i potem przerzucic do Mentala. Tricky :)