pim_pon Napisano 6 Grudzień 2010 Share Napisano 6 Grudzień 2010 Witam Dopadł mnie pewien problem i jestem ciekawy jak radzicie sobie z czymś podobnym. Poniższy obiekty poly: chciałbym wykorzystać jako wzór i stworzyć z niego obiekt dowolnej wielkości. Jednymi słowy: do krawędzi tego obiektu dołączyć jego kopię itd(oczywiście całość musi być jednym elementem z weldowanymi vertexami). Największym problemem dla mnie jest fakt, że należy to zrobić w dwóch wymiarach, więc nie zadziałają tutaj metody stosowane do puszczania poly po spline. Na początku pomyślałem o zwykłym modyfikatorze symmetry. Niestety ta metoda jest czasochłonna i mało precyzyjna. Macie może jakieś inne pomysły? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Smoku Napisano 6 Grudzień 2010 Share Napisano 6 Grudzień 2010 Nie jestem pewien czy rozumiem, ale jeśli dobrze kumam to możesz użyć array, zattachować i następnie zweldować. Jak symmetry jest czasochłonne? 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucek Napisano 6 Grudzień 2010 Share Napisano 6 Grudzień 2010 Dobrze mówi z tym arrayem. Ja gdybym miał coś podobnego wykonać to zrobiłbym texturę z alpha i ustawił tiling jak trzeba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pim_pon Napisano 6 Grudzień 2010 Autor Share Napisano 6 Grudzień 2010 Symmetry jest czasochłonne ponieważ takich elementów jak na obrazku musi być dziesiątki. Aby było mi łatwiej wytłumaczyć: chciałbym uzyskać coś podobnego. Oczywiście powyższy obrazek to tylko mały wycinek, więc gdybym zaczął działać symmetry to zajęłoby mi to sporo czasu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pim_pon Napisano 6 Grudzień 2010 Autor Share Napisano 6 Grudzień 2010 Korzystając z podpowiedzi użyłem funkcji array. Nawet nie podejrzewałem, że istnieje takie narzędzie a na prawdę ma ogromne możliwości :D Efekt: może komuś się przyda Dziękuje za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi