Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Siema posiadam program autodesk 3ds max . Mam model i chce zmienić ściezke do textury ;P . tylko pytanie jak to zrobić ;P . Nie wiem czy w dobrym dziale napisałem :P . Prosze o pomoc

• Odpowiedzi 12
  • Wyświetleń 1,3k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Customize > Configure User Path > External File >Add. I podajesz nową ścieżkę do texturki.

Napisano
  • Autor

dałem ścieżke do textury kilknełem ok i już nic nie musze zmieniać?

Napisano

No i wtedy textura powinna z powrotem pojawić się w Material editorze. I dalej chyba ajsne?

Napisano
  • Autor

A ten material gdzie ? xd . Masz gg ? będzie lepiej się gadało ;P

Napisano
  • Autor

Bo z czego wiem trzeba zaimportować jakąś kość czy coś .

Napisano
  • Autor

Mam model . Do niego jest przypisana textura a ja chce zmienić żeby odczytywało tą 2 . Z czego czytałem trzeba jakieś kości zaimportować itp . Bo plik jest pakowany i jego ścieżka wygląda tak D:\Ymir work\npc\lion\ . I nie jest to ścieżka z mojego kompa .

Napisano

Jeżeli masz już otwartego Maxa a w nim scene z modelem to otwórz MaterialEditor ("M"); jeżeli prawidłowo otwarłeś/zaimportowałeś scenę to w edytorze będzie już co najmniej jeden materiał z zaznaczonymi naroznikami (oznacza to że tan materiał jest juz przypisany do jakiegoś obiektu w scenie np. twojego modelu); jeżeli nie widzisz takiego "aktywnego" materiału to naciśnij przycisk z ikona pipety i pobierz za jej pomocą materiał z modelu; teraz przy zaznaczonym w MaterialEditorze interesującym Ciebie materiale poszukaj przycisku "diffuse" po jego naciśnięciu wskaż ścieżkę do mapy która ma być przypisana do materiału i modelu.

To wszystko zadziała przy prostym materiale. Jeżeli materiał ma przypisane mapy do innych niż diffuse kanałów np. "bump" "reflect" itd. to musidsz wskazać ścieżki dla wszystkich tych mapowań.

Napisano
  • Autor

Masz gg ? Będzie łatwiej bo z 3ds max mam 1 raz styczność ;P