Napisano 18 Grudzień 201014 l Mam mały problem z stworzeniem powierzchni (matrycy) składającej się z paru tysięcy płaszczyzn w postaci kółek. Próbowałem z powierzchni wycinać kółka za pomocą tub, ale po wycięciu kilkuset wyskakuje "unhandled exception" (3ds max 2010 32 bit; 4GB; Dual Core 1,7GHz). Będę wdzięczny za każdą pomoc (chodzi mi o nałożenie bitmapy na całą matrycę kółek - mniej więcej tak, żeby jedno kółko przedstawiało jeden pixel)
Napisano 18 Grudzień 201014 l Za bardzo nie orzumiem o co chodzi. Pierw piszesz o wycinaniu a potem o nakladaniu tekstury. Napisz tez co za soft uzywasz, chociaz mozna sie domyslac ze chodzi o Maxa.
Napisano 18 Grudzień 201014 l Autor Soft podałem w pierwszym poście. Chodzi mi o stworzenie obiektu, który będzie się składał z równo rozłożonych płaskich powierzchni w kształcie koła oddalonych od siebie o jakąś tam odległość. Następnie chcę na ten obiekt nałożyć bitmapę tak, żeby była "podzielona" na te wszystkie koła - tzn. każde koło będzie miało inny fragment nałożonej tekstury. Inaczej - duży telewizor LCD (skala makro), gdzie między poszczególnymi pikselami są duże odległości.
Napisano 18 Grudzień 201014 l slepy jestem, rzeczywiscie nie zauwazylem ze podales soft. Ja bym to zrobil tak: zrobic jeden plaski kawalek, dziure w srodku, najlepiej tak: http://max3d.pl/forum/showpost.php?p=988859&postcount=7 Potem wystarczy za pomocna Arraya skopiowac ten kawalek tyle razy ile trzeba, zattachowach, zveldowac vertexy i bedzie ladna i czysta siatka. Potem tylko dobrze przypasowac bitmape za pomoca UVmap i to chyba tyle.
Napisano 18 Grudzień 201014 l A musisz koniecznie modelować te kółka. Jak nie, to jako opacity daj maskę, jako maskę bitmape (kółeczko), później przez tiling możesz ustawić jak dużo ma być kropek, w mapkę diffiuse swój obrazek. Tak na szybko zrobine
Napisano 18 Grudzień 201014 l Autor Dzięki za wskazówki. Niestety muszę modelować kółka - chcę użyć Glow po renderingu. No i tutaj pytanie - efekt końcowy wygląda tak, że poświata pojawia się tylko wokół niektórych kółek (matryca 100x100 kółek o średnicy 5 - odległość między dwoma: 100) - da się to jakoś przeskoczyć (albo może jest jakiś inny sposób na uzyskanie takiego efektu)?
Napisano 19 Grudzień 201014 l Wciąż możesz użyć maski do wycięcia kółek na obiekcie, potem zrób sobie jeszcze maskę tylko na te kółka, na które chcesz później nakładać efekt.
Napisano 19 Grudzień 201014 l Autor Tylko że chcę nałożyć ten efekt na wszystkie elementy - jednak po renderingu Glow pojawia się tylko wokół kilku kółek - kwestia rozdzielczości czy czegoś innego?
Napisano 19 Grudzień 201014 l Autor Pierwszy obejmuje cały obiekt, drugi w przybliżeniu (i tak nie wszystkie elementy są uchwycone). Edytowane 19 Grudzień 201014 l przez Ket
Napisano 19 Grudzień 201014 l Pokaż zrzut sceny z viewportu Czy ty aby nie używasz max-owego lens effects?
Napisano 19 Grudzień 201014 l Niepotrzebnie robisz geometrię. Nie używaj max-owego glow'a. Zrób tak jak pokazał ~Kubajaniak - na masce. Glow dorzuć w postprodukcji, również używając maski. Odchodząc trochę od tematu, jeśli chcesz zrobić tylko tyle co pokazałeś, zrobiłbym to w AE na przykład, bez użycia max'a.
Napisano 19 Grudzień 201014 l Autor Źle napisałem - używam Glow w postprodukcji. No i wcześniej miałem źle ustawione opcje - efekt dotyczył tylko krawędzi, przez co w środku obiektu nie było nic. W każdym razie już wiem co i jak. Dzięki wielkie za pomoc. Chcę jeszcze dodać parę obiektów i zrobić z tego animację, więc chyba AE odpada.
Napisano 19 Grudzień 201014 l Chcę jeszcze dodać parę obiektów i zrobić z tego animację, więc chyba AE odpada. no a do czego niby jest AE jak nie do postprodukcji animacji? O,o
Napisano 20 Grudzień 201014 l Autor Jeszcze jedno pytanie odnośnie efektu Glow w postprodukcji - Jeżeli zrobię kółka na masce i za płaszczyzną znajduje się jakiś obiekt, to cały efekt się psuje - tzn efekt Glow obejmuje również ten obiekt za - jest na to jakiś sposób? Edit 1: załączam jeszcze obrazki Edit 2: Już poradziłem sobie:P Może komuś się przyda: zrenderowałem obiekty osobno (matrycę bez tła) no i złożyłem w AE, który faktycznie się przydaje do postprodukcji;-) Edytowane 21 Grudzień 201014 l przez Ket