Skocz do zawartości

Rozmycie textury

Gość RafalPL

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

mam pytanie który parametr odpowiedzialny jest za rozmycie na dalszym planie bo z tego co pamiętam to w grach było to AF(Filtrowanie Anizotropowe jakoś tak) a w maxie a dokładniej Mental Ray ?

[ATTACH]76498[/ATTACH]

Przyklad kostki brukowej (Mental Ray)

• Odpowiedzi 9
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Popular Days

Top Posters In This Topic

quadyszowi chyba nie chodzilo o blurowanie, tylko o wylaczenie blura. Max bazowo kazdej teksturze daje blur na 1.0, zmiejszenie tego na 0,1 zwykle bardzo pomaga w takich problemach.

ve vrayu też? bo ja jak chce uniknac rozmycia w oddali wylaczam filtrowanie tekstur.

aha jak zmniejszać blur to i owszem plus summed area i będzie pięknie ;)

Swoją drogą to ciekawe dlaczego w Maksie i w Maya (nie wiem jak w innych) parametr filtrowania/blur tekstur ustawiony jest domyślnie na 1 skoro i tak w większości przypadków od lat graficy zmniejszają tę wartość do 0,1 lub w ogóle ją zerują?

Swoją drogą to ciekawe dlaczego w Maksie i w Maya (nie wiem jak w innych) parametr filtrowania/blur tekstur ustawiony jest domyślnie na 1 skoro i tak w większości przypadków od lat graficy zmniejszają tę wartość do 0,1 lub w ogóle ją zerują?

z tego co pamietam to sie nie zmienilo od laaat. Pewnie w czasach kiedy uzywales w grafice tekstury 256x256 pixeli to blurowanie pomagalo ukryc niską rozdzielczosc tekstur. Teraz zdecydowanie przeszkadza w wiekszosci przypadkow.

good point Mirach to jest prawda co mówisz - tak faktycznie nawet w maya czy maksie kiedyś używało się takich rozdzielczości tekstur i wtedy taki blurek miał zastosowanie ale teraz powinni to zmienić chyba że takie haczyki, smaczki to ma być taka tajemna wiedza grafików ;)

hmm poszukam popatrze ja co dam znac bo swieta za pas i dopiero wszedlem na PCta

Nom panowie co ja bym bez was zrobil dziekuje

ja szukalem w opcjach mentala :) hehe

[ATTACH]76515[/ATTACH] co prawda textura 700px ale

Edytowane przez RafalPL