Napisano 3 Czerwiec 200420 l Witam! To mój pierwszy post na forum wiec jak cos zle to zablokowac i powiedziec co i jak. A wiec tak. Narazie nie mam zadnego programu 3D. Chce robic głównie samochody do gier i na fotki. Który program wybrac?? Wiem ze przedemna długa droga ale chce spróbowac. 1.3D Max 6 (3CD?) 2.Lightwave 8.0 (153.54 MB) 3.Rhinoceros (nie znam) 4.Softimage XSI (nie znam) Pewnie jest jeszcze tysiace programów dodatkowych i innch o których nie wiem. Teraz powiedzcie który program wybrac?? Dzieki :D Aha mój komp Pentium 4 1.82GHz 256MB RAM NVidia GeForce 3 Ti 200 64MB SBLive Monitor 15 cali (lol) Chyba starczy Niedługo dokupie ram i moze zmienie graficzna!
Napisano 3 Czerwiec 200420 l Ja proponuje Painta w akcesoriach jest tam tez mozesz robic samochody.... Warez Rulez :P czlowieku to nie infolinia jak to akdsn napisal wez sobie najpierw zobacz jak wygladaja te programy....
Napisano 3 Czerwiec 200420 l po prostu pobaw sie z kazdym przez jakis czas i dzialaj na tym, ktory ci najbardziej spasuje...
Napisano 3 Czerwiec 200420 l xsi odpada na starcie bo działa jedynie w 1024x768 wiec Twój monitor bedzie ciągnął 60 hz :|
Napisano 3 Czerwiec 200420 l niee, pietnastka spokojnie wyciagnie jakies 75hz, moze ciut wiecej, nie jest to za duzo, wrecz masakrycznie malo, ale da rady na chwilke... chociaz jesli chodzi o xsi to minimum powinno byc (chyba) 1280x1024...w 1024 sie odpali ale troche menu i viewportow wcina jesli sie nie myle...
Napisano 3 Czerwiec 200420 l Najlepiej zacznij od maxa bo najwiecej tutków jest do niego ilatwiej cos w nim pojąć wiec inne na start tez odpadają......
Napisano 3 Czerwiec 200420 l hmm mocne postanowienie `pstryk chce robic samochody do gier`. zycze powodzenia. byle by sie to nie skonczylo jak u innych, ktorzy wchodza w skomplikowany polymodeling nie wiedzac gdzie jest help w programie :]
Napisano 3 Czerwiec 200420 l A może kartka i ołówek :P Poznaj jeden dogłębnie (obojętnie który) , a na wszystkich będziesz umiał pracować (kwestia m-ca)
Napisano 3 Czerwiec 200420 l napisał Marcin Najlepiej zacznij od maxa bo najwiecej tutków jest do niego ilatwiej cos w nim pojąć wiec inne na start tez odpadają...... Dyskutowałbym...
Napisano 3 Czerwiec 200420 l pliz nie zaczynajcie kolejnej durnej dyskusji max vs xsi vs cinema vs lw vs costamjeszcze... a kolega niech zrobi jak mowilem; wyprobuj pare roznych programow. jakis jeden na pewno wpadnie ci w oko.
Napisano 3 Czerwiec 200420 l nie nie probuj. naucz sie jednego dobrze a dopiero pozniej prorownuj softy bo bedziesz tak jak inni chwile po zainstalowaniu maxa szukali xsi czy innej mayi przeplatanych najdrozszymi plugami. poznaj podstawy 3d na jednym sofcie.
Napisano 3 Czerwiec 200420 l Taa akdsn to jest jakaś dziwna bolączka młodego pokolenia \'jak czegoś nie umię to plugin to za mnie zrobi\'
Napisano 3 Czerwiec 200420 l no ja bym sie klocil, jesli zacznie np od xsi a ten sie mu wybitnie nie spodoba, to nawet nie nauczy sie stawiac klocka (bez skojarzen:) nie mowiac o czyms ciut bardziej skomplikowanym... zniechecajac sie do tego konkretnego softu zniecheci sie do grafy w ogole i nic dobrego z tego nie wyniknie nie chodzi mi o rozgryzienie jakiegos softu od a do z ale o pobawienie sie troszke z kazdym i wybranie tego ktory bedzie sie mu po prostu podobac z interfejsu i ogolnie bedzie mu lezec. nie ma nic gorszego niz meczyc sie na programie, ktory sie zupelnie nie podoba i ogolnie nie wchodzi z zadnej strony:)
Napisano 3 Czerwiec 200420 l wiesz dirty ale jak ktos dopiero zaczyna to wszystko jest dziwne nie zrozumiale i nie przyjazne to jak ma obiektywnie ocenic ze tego nie lubi (bo nie moze zakumac?). ja przez rok podchodzilem do maxa az w koncu usiadlem do helpa, poczytalem i sie spodobalo. to przez durne ksiazki helionu mialem niesmak i obrzydzenie wstepne.
Napisano 3 Czerwiec 200420 l Dirty--> Jak się jest zielonym to nie ma się pojęcia co jest gorsze, a co lepsze, więc cięzko powiedzieć czy dany interfejs leży czy nie. Dopiero jak się go nauczysz, choćby był najgorszy to powiesz że jest najlepszy, bo go umiesz
Napisano 3 Czerwiec 200420 l no tez fakt, ale mi caly czas chodzi o cos z pozoru tak trywialnego jak interfejs i czy jest wg niego user friendly. nie chodzi mi zagadnienia z grafy3d. uwazam, ze nalezy pierwsze przerobic pare prostych tutkow paru roznych programow i wtedy skoncentrowac sie na czyms bardziej konkretnym. jesli uzna, ze latwiej w maksie niz w mayi zrobic dwa boxy i nadac im material to niech zacznie od maxa. pozniej zawsze moze sie przerzucic jesli cos sobie innego ubzdura.
Napisano 3 Czerwiec 200420 l Po części masz rację, ale po 2 boxach ciężko rozpoznać czy interfejs jest frendly or enemy tym bardziej że producenci każdego softu piszą: frendly interfejs
Napisano 3 Czerwiec 200420 l Ja pamiętam jak na jakimś kompakcie z gazety znalazłem prezentację możliwości maxa (r1 :D), tak mnie to urzekło że przez 2 tyg oglądałem tylko ten filmik.
Napisano 3 Czerwiec 200420 l no tez pamietam pokazowke maxa jedynki, przelot kamera po jakims pokoju, wolumetryka, animowane textury, jakis motylek, pnacze ...jednym slowem bajka:) byla tez jakas panna z mieczem tanczaca z jakimis stworami hehehe...tez bylem w szoku ze szczena pod stolem i slinotokiem...
Napisano 3 Czerwiec 200420 l Dirty--> Właśnie o tą animkę mi chodziło :D. Wtedy wywarła na mnie większe wrażenie niż The Return of the King. Oki koniec srania w banie, muszę wrócić do mojego zlotu
Napisano 3 Czerwiec 200420 l Pościągaj sobie dema tych programów i zobacz który ci się najbardziej podoba. Jeśli nie zdołasz sobie wyrobić sam zdania to zaczynaj od maxa. Jest do niego najwięcej tutków. Poza tym jest to program o ogromnych możliwościach który niewiele ustępuje najlepszym na rynku czyli mayi i xsi (hehe ;) ). Zawsze przecież w przyszłości będziesz mógł zmienić program. Ja po około 3 letniej zabawie w maxsie zmieniłem soft na xsi z prostego powodu. Nie dlatego że ma większe możliwości (na jednym i drugim da się zrobić praktycznie wszystko) tylko dlatego że interface w xsi jest po prostu boski. Teraz po zaledwie pół roku zabawy w softimage nie wyobrażam sobie pracować w innym programie. Nie radzę się jednak sugerować moją oceną. Interface to kwestia gustu. Jednym się podoba ten w xsi... a drugim ten badziewiak w mayi :P.
Napisano 10 Czerwiec 200420 l hm, nikt o blenderze nie wspomniał ja próbowałem sił w 3d-canvas, Blender i 3DSmax. ten pierwszy od razu mi sie nie spodobał, ten drugi całkiem ok jeśli chodzi o modeling ale z materiała troche dla mnie było skomplikowane. 3Dsmax mi najbardziej przypadł do gustu i wbrew pozorom jest całkiem łatwy (choć jak pierwszy raz zobaczyłem jego interfejs, to sie wystraszyłem)